Cukinia obok dyni, to najbardziej popularne warzywo jesienne, z których można wyczarować wspaniałe dania obiadowe lub przystawki. Często polecana dla wegetarian.
Cukinia pieczona, smażona, a także faszerowana zwykle takimi dodatkami jakie lubimy.
Doskonale smakuje faszerowana grzybami i mogą to być zarówno grzyby lesne lub pieczarki.
Danie jest bardzo proste do przygotowania i swietnie się sprawdzi jako danie obiadowe z dodatkiem ryżu.
Polecam !

Składniki:
2-3 srednie cukinie /żółta i zielona/
300 g podgrzybków lub pieczarek
2 srednie cebule
1 ząbek czosnku
2 strąki papryki czerwonej
1 papryczka chili bez pestek
kilka pomidorków koktajlowych
serek mozzarella
swieże listki bazylii
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła


Wykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę, skropić wnętrze oliwą i piec w piekarniku około 10 minut w 180’C.
Wydrążyć z nich pestki, lekko posolić.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz cienkie paseczki papryki.
Dodać ząbek czosnku i drobno pokrojone grzyby.
Smażyć do odparowania wody.
Pod koniec smażenia dodać połówki pomidorków koktajlowych i drobno posiekaną bazylię oraz łyżkę masła.
Wymieszać i chwilę jeszcze smażyć.
Do wydrążonych cukinii nałożyć przygotowany farsz grzybowy.
Dodać porwany serek mozzarella na wierzch cukinii.
Piec w 180’C przez około 15-20 minut.
Posypać swieżą bazylią.
Smacznego 🙂

Podobne wpisy:
2 odpowiedzi na “Cukinia faszerowana grzybami”
pięknie i zdrowo! 😂👌
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba