Wyborne rogaliki maslane na ciescie krucho-drożdżowym. Smakiem przypominają ciasto francuskie, lecz konsystencja tego ciasta przypomina raczej francuskie broszki.
Delikatne, bardzo kruche rogaliki, które można faszerować lubianymi dżemami, pastami czy musami, w zależnosci od smaku i kaprysu.
Ja rogaliki krucho drożdżowe przygotowałam z wisniami w syropie i ulubioną marmoladą truskawkową, ale oczywiscie możecie sami wybrać ulubiomu dżem, powidła czy orzechową nutellę.
Zapraszam !

Składniki:
500 g mąki tortowej
250 g schłodzonego masła
45 g drożdży swieżych
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczka soli
1 jajko
2 żółtka
1/4 szklanki kwasnej smietany 18 % lub jogurtu greckiego
150 g wisni w syropie lub dowolnego dżemu
2 – 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara



Wykonanie:
Mąkę z solą i cukrami przesiać, dodać kawałki masła, rozetrzeć na kruszonkę.
Drożdże pokruszyć i dodać do smietany lub jogurtu ogrzanej do temperatury pokojowej oraz 1/2 łyżeczki cukru.
Wymieszać i odstawić na 15 minut do spienienia.
Po czym dodać do otrzymanej kruszonki oraz jajko i żółtka.
Wyrobić jednolite ciasto, uformować kulę, przykryć sciereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrosnięcia.
Wyrosnięte ciasto podzielić na dwa razy i z kazdego rozwałkować placek o grubosci ok. 1 cm.
Następnie podzielić na mniejsze trójkąty, /patrz zdjęcie/ na każdy wyłożyć przy podstawie wisnie lub dżem.
Zwijać od podstawy, końce trójkąta smarować rozmąconym jajkiem, tak ab y się skleiły.
Rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.
Rogaliki piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w 190′ C przez 25 minut lub do zarumieniania.
Smacznego 🙂

9 odpowiedzi na “Rogaliki krucho drożdżowe”
Takie rogaliki lubie !
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja tez 😀
PolubieniePolubienie
A ja o głodzie słodyczy dziś, takie małe postanowienie, a tu takie kuszenie. Och, czuję, że pycha!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie żałuj sobie Basia, a rogaliki przepyszne. Całusy 😀
PolubieniePolubienie
Całusy Jolu 🥰
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Często robiłam takie rogaliki na wszelkie przedszkolne uroczystości, gdy moja córka była młodsza. Zawsze szybko znikały 🙂 Muszę znów do nich wrócić 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Koniecznie, smakują zawsze wybornie 😀
PolubieniePolubienie
Wyglądają bardzo smacznie 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje Emilka 😀
PolubieniePolubienie