Dynia, to jesienne warzywo, które doskonale pasuje do słodkich ziemniaków, a jeszcze lepiej do swieżych grzybów.
Doskonały kociołek, z walorami smakowitymi i zdrowotnymi, idealny do dań z dużą zawartoscią witamin i skrobi.
Dyniowa zapiekanka z batatami zachwyci na pewno wegetarian i osoby spożywające zdrową żywnosć.
Zapraszam !

Składniki:
450 g dyni piżmowej
2 srednie bataty
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
300 g swieżych lub mrożonych grzybów /borowików/
lub
pieczarek
2 łyżki oliwy lub oleju roslinnego
1 łyżka masła /opcjonalnie/
1 łyżka natki
sól i pieprz do smaku
parmezan starty /opcjonalnie/


Wykonanie:
Dynie obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki.
Bataty obrać, pokroić w kostkę.
Skropić oliwą lub olejem, posolić, zapiec w piekarniku przez 40 minut pod przykryciem.
Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na oleju do zeszklenia.
Dodać pokrojone pieczarki lub ugotowane wczesniej grzyby.
Dodać cienko pokrojony czosnek, wymieszać.
Podsmażone składniki wymieszać z upieczoną dynią i batatami.
Doprawić solą i pieprzem, posypać drobno pokrojoną natką.
Piec jeszcze w piekarniku bez przykrycia 15 minut.
Podawać na gorąco z płatkami parmezanu.
Smacznego 🙂

