Dynia z batatami i grzybami

dnia

Dynia, to jesienne warzywo, które doskonale pasuje do słodkich ziemniaków, a jeszcze lepiej do swieżych grzybów.

Doskonały kociołek, z walorami smakowitymi i zdrowotnymi, idealny do dań z dużą zawartoscią witamin i skrobi.

Dyniowa zapiekanka z batatami zachwyci na pewno wegetarian i osoby spożywające zdrową żywnosć.

Zapraszam !

Dynia z batatami i grzybami

Składniki:

450 g dyni piżmowej

2 srednie bataty

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

300 g swieżych lub mrożonych grzybów /borowików/

lub

pieczarek

2 łyżki oliwy lub oleju roslinnego

1 łyżka masła /opcjonalnie/

1 łyżka natki

sól i pieprz do smaku

parmezan starty /opcjonalnie/

Dynia z batatami i grzybami
Dynia z batatami i grzybami

Wykonanie:

Dynie obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki.

Bataty obrać, pokroić w kostkę.

Skropić oliwą lub olejem, posolić, zapiec w piekarniku przez 40 minut pod przykryciem.

Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na oleju do zeszklenia.

Dodać pokrojone pieczarki lub ugotowane wczesniej grzyby.

Dodać cienko pokrojony czosnek, wymieszać.

Podsmażone składniki wymieszać z upieczoną dynią i batatami.

Doprawić solą i pieprzem, posypać drobno pokrojoną natką.

Piec jeszcze w piekarniku bez przykrycia 15 minut.

Podawać na gorąco z płatkami parmezanu.

Smacznego 🙂

Dynia z batatami i grzybami
Dynia z batatami i grzybami

Dodaj komentarz