Delikatna, aromatyczna, pachnąca orzechami i orientalnym szafranem, wspaniała zupa z zielonych szparagów, zwanych klejnotami ziemi.
Podana w formie kremu o delikatnym, aksamitnym smaku.
Polecam bardzo i zapraszam na przepis.
Składniki:
400 g zielonych szparagów
1-2 szt. ziemniaki
1 szalotka
1/4 łyżeczki wątków szafranu
1/4 łyżeczki płatków chili
20 g masła słonego lub 4 łyżki oliwy z oliwek
750 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
100 ml kremówki 30 %
sól, pieprz do smaku
1 lub 2 jajka na twardo
Wykonanie
Szparagi umyć, osuszyć, odciąć 2 cm końcówki, pozostałe przyciąć na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać masło z odrobiną oliwy z oliwek.
Pokroić drobno szalotkę i smażyć do zeszklenia.
Dodać kawałki szparagów. Włócznie szparagów odstawić.
Smażyć ok. 6 minut, następnie zalać bulionem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw, ok. 20 minut.
Wątki szafranu zalać 1/4 szklanką gorącej wody, odstawić na 15 minut.
Przed końcem gotowania dodać włócznie szparagów, /kilka zostawić do dekoracji/, oraz namoczony szafran.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Ugotowaną zupę, rozdrobnić w malakserze lub zblendować blenderem.
Doprawić słodką smietanką.
Podawać na gorąco z ugotowanym jajkiem i grzankami.
Smacznego 🙂