Proste, szybkie danie do obiadu można przygotować samodzielnie w domu. Zamiast zwyczajnych kotletów mielonych polecam ulubiony makaron w sosie ze swieżym mięsem mielonym wołowo-wieprzowym.
Wystarczy dodać kilka składników do mięsa mielonego by smakowało jeszcze lepiej.
Składniki:
- 450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula srednia
- 1 marchew
- 1 seler naciowy
- 150 g wątróbki kurzej /opcjonalnie/
- 400 g pomidorów z puszki
- 80 g wędzonego boczku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 50 g parmezanu w kawałku
- 3 łyżki masła
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 100 ml bulionu mięsnego
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 400 g makaronu Taglatelle lub Spaghetti
Wykonanie:
- Masło stopić w głębokiej patelni na srednim ogniu i dusić w nim pokrojoną marchew, cebulę i seler.
- Dodać pokrojony w kostkę boczek i razem podsmażyć.
- Dodać oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę, mięso mielone i przesmażyć mieszając.
- Do mięsa dodać przecier pomidorowy, wymieszać i krótko poddusić.
- Wlać czerwone wino i rosół mięsny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dodać do sosu pomidory w kawałkach, liscie laurowe i ziele angielskie.
- Sos gotować ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg. przepisu na opakowaniu.
- Ugotowany makaron odcedzić i wyłożyć na półmisek, dodać sos z mięsem mielonym.
- Posypać startym parmezanem.
Smacznego 🙂
na podstawie oryginalnego przepisu włoskiego.
5 odpowiedzi na “Makaron z mięsem mielonym”
Moja rodzinka byłaby zachwycona takim obiadem 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Prosto, szybko i smaczne!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Lubię szybkie dania…takie nigdy się nie nudzą. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
wspaniały makaron! ale tu u Ciebie się pozmieniało na blogu : ) pozdrawiam ciepło!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pozdrawiam serdecznie 😀
PolubieniePolubienie