Karnawał wciąż trwa, dlatego pozwoliłam sobie przygotować wykwintne ciasto z mąki kasztanowej z konfiturą „Marron glace”.
Jest to słodkie puree zwane konfiturą pochodzące z Włoch. Doskonały dodatek własnie do takich deserów.
Oczywiscie to ciasto kasztanowe można także przygotować z puree kasztanowego i samodzielnie wykonać, choć to jest proces skomplikowany i długi.
Obróbka kasztanów jest niezwykle trudna i nieraz grozi skaleczeniem ze względu na twardą łupinę kasztanów, którą należy usunąć, podaję przepis !
Mąka z kasztanów jadalnych jest bezglutenowa ma charakterystyczny orzechowo-słodki smak i jest bogata w składniki odżywcze i błonnik.
Jednakże nie nadaje się do samodzielnego wypieku, należy wymieszać z mąką ryżową, kokosową, migdałową lub pszenną.
Zapraszam na znakomite ciasto kasztanowe z serem i sosem karmelowym i polecam ten wyjątkowy przepis !

Składniki na ciasto:
150 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru białego
4 jajka
150 g puree z kasztanów
1/4 szklanki sosu karmelowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kasztanowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki ciemnego rumu lub brandy /opcjonalnie/
Składniki na masę serową:
500 g serka smietankowego lub z wiaderka
3 jajka
1/2 szklanki cukru drobnego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżki mąki pszennej
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1/2 szklanki kwasnej smietany
Składniki na sos karmelowy:
1/2 szklanki cukru białego
1/4 szklanki wody zimnej
1/2 szklanki smietanki 30%
Cukier z wodą gotować na srednim ogniu do odparowania wody i zarumienienia cukru na kolor brązowy.
Dodać smietankę i wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
Odstawić do zgęstnienia.
oraz
Kilka ugotowanych kasztanów do dekoracji


Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać po 1 jajku, puree z kasztanów, sos karmelowy i ekstrakt waniliowy.
Miksować do otrzymania jednolitej masy.
Mąki wymieszać z solą i proszkiem, przesiać i dodać do utartej masy.
Wymieszać do połączenia się składników.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 – 26 cm.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować i wyłożyć na wierzch ciasta kasztanowego, wyrównać wierzch.
Piec w 170’C przez 40-45 minut.
Wystudzone ciasto polać sosem karmelowym i udekorować kasztanami.
Smacznego 🙂

Podobne wpisy
3 odpowiedzi na “Ciasto kasztanowe z serem i sosem karmelowym”
Interesujące zestawienie smaków sera z kasztanami, ale widzę więcej tu takich, to znaczy, że sprawdzone😂pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zawsze można wypróbować, polecam 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
tak zrobię 😀
PolubieniePolubienie