Tradycyjny sernik na swięta, to sernik krakowski, najlepszy z wielu serników jakie dotąd robiłam.
Ta wersja sernika krakowskiego jest ulepszona, smaczniejsza i wielokrotnie sprawdzona.
To idealny sernik na Święta dla całej rodziny na Boże Narodzenie.
Zapraszam na przepis !

Składniki na spód ciasta:
300 g mąki tortowej
200 g masła zimnego
80 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
4 żółtka
1/2 łyżeczka soli
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu /3-krotnie zmielonego/
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki smietany 18%
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
220 g drobnego cukru lub cukru pudru
5 jajek /osobno żółka i białka/
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
30 g rodzynek sułtanek lub jumbo
Składniki na lukier:
1 szklanka smietany gęstej 18%-20%
4 łyżki cukru drobnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Wykonanie:
Kawałki masła dodać do mąki wymieszaną z cukrem pudrem i solą.
Posiekąć nożem lub rozetrzeć do otrzymania kruszonki.
Dodać żółtka i zagniesć ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut.
Rozwałkować 2/3 ciasta i wyłożyć dno formy, nakłuć widelec.
Piec 12 minut w 200’C.
Ser utrzeć z masłem i cukrami.
Smietanę wymieszać z mąką lub budyniem i dodać do masy oraz żółtka.
Starannie wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć.
Rodzynki namaczyć we wrzątku do napęcznienia.
Odlać wodę i osuszyć następnie wymieszać z łyżką mąki pszennej i dodać utartej masy serowej.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch.
Resztę ciasta rozwałkować i pociąć na cienkie paski i ułożyć na serniku kratkę.
Smietanę na lukier dokładnie wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym.
Posmarować wierzch kratki.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180’C przez ok. 1 godziny.
Po upieczeniu sernika na Święta odstawić do wystudzenia.
Smacznego 🙂

Podobne wpisy
15 odpowiedzi na “Sernik na Święta”
wierzę, że jest pyszny, bo już jeden twój, Jolu sernik piekłam i też był przepyszny Sernik królewski
https://alicjaszrednickamondr.codownload/?s=
pozwolę sobie go tu pokazać, podlinkuj swój też dla potwierdzenia. pozdrawiam
PolubieniePolubienie
O tak był przepyszny polecam także: https://kulinarnyblogsamanthy.com/2020/11/21/sernik-krolewski/
PolubieniePolubione przez 1 osoba
coś stało się z tym linkiem, więc spróbujemy jeszcze raz:
https://alicjaszrednickamondr.com/?s=Sernik+kr%C3%B3lewski
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
dziękuję Jolu za informację i pozwolenie😁
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Oczywiście, nie ma problemu. Teraz jest ok ! Uściski 😀😘
PolubieniePolubione przez 1 osoba
😘😄
PolubieniePolubienie
ser z wiaderka się nie nada? Lepszy twaróg w kostkach?
PolubieniePolubienie
Może być za rzadki, wiec nie wiem,zawsze można spróbować 😀
PolubieniePolubienie
Przepraszam Jolu jesli gapa ze mnie, ale nie widzę jaka wielkość blaszki?
PolubieniePolubienie
To gapa ze mnie, ze nie podałam wymiarów blaszki. Wiec najlepsza będzie 32 x 26 lub 26 średnica. Pozdrawiam serdecznie 😊
PolubieniePolubienie
dziękuję Jolu
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jolu w jakiej formie piekłaś ten sernik?😃pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Mozna upiec w kwadratowej 26×26 lub prostokątnej. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
no tak w każdej można, 😁chodzi mi własnie bardziej o rozmiar, aby za grube ciasto nie było i tak wyglądało jak u ciebie, tzn pięknie i akurat! Znów upiekę kolejny twój sernik, dziękuję za przepis, pozdrawiam Jolu cię serdecznie i wesołych Świąt!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cieszę się bardzo 😘
PolubieniePolubione przez 1 osoba