To już ostatnia propozycja ciast ze sliwkami, kończy się sezon na te wyborne owoce użyte w deserowych ciastach.
Tym razem znakomite połączenie ciasta półkruchego z pysznymi węgierkami i słodką bezą.
Idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej herbatki.
Zapraszam !

Składniki na ciasto :
360 g mąki tortowej
220 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
3 łyżki kwasnej smietany
cukier puder do posypania
1 łyżka bułki tartej
Składniki na bezę:
4 białka
200 g cukru drobnego
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
1/2 szklanki oleju roslinnego
oraz:
500 g sliwek /węgierki/
1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:
Mąkę przesiać z solą, proszkiem i cukrami, wymieszać.
Dodać kawałki masła i rozetrzeć lub posiekać nożem do otrzymania kruszonki.
Następnie dodać żółtka i kwasną smietanę.
Wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na 2 częsci. Jedną zawinąć w folię i schłodzić, pozostałą zamrozić na 40 minut.
Sliwki umyć, przekroić na połowę i usunąć pestki, obsypać cynamonem.
Białka ubić na sztywno, dodając w małych porcjach cukier oraz pozostałe składniki.
Schłodzoną połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć formę o wymiarach 26x26cm, posypać 1 łyżką bułki tartej.
Wyłożyć połówki sliwek, brzuszkami do ciasta.
Następnie na sliwki wyłożyć ubitą, sztywną pianę i pozastałe ciasto zamrożone, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać na wierzch, lekko dociskając.
Piec w 180’C przez 40 minut.
Gorące posypać cukrem pudrem, można udekorować listkami mięty.
Smacznego 🙂

Podobne wpisy: