Najsmaczniejsza zupa grzybowa jest z suszonych grzybów lesnych – prawdziwków i podgrzybków. Własnie taką zawsze przyrządzam na wigilię.
Pysznie aromatyczna i doskonała w smaku i jedyna w swoim rodzaju.
Zupa grzybowa jest zaliczana do zup jesiennych, z chwilą pojawienia się grzybów i w sezonie smakuje najlepiej.
Zupę grzybową można podawać z makaronem wykonanym własnoręcznie lub z kaszą perłową.
Zapraszam !

Składniki:
40 g suszonych grzybów
2 litry wody
1,5 l bulionu wołowego
1 marchewka
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki natki
sól, pieprz do smaku
1/2 szklanki smietany kremówka
1 łyżka mąki

Wykonanie:
Grzyby przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać gorącą wodą i zostawić na noc.
Grzyby gotować do miękkosci w wodzie, w której się moczyły.
Dodać bulon wołowy i umyte warzywa w całosci.
Gotować do miękkosci warzyw, doprawić do smaku.
Smietanę wymieszać z łyżką mąki, po czym dodać do zupy grzybowej.
Wymieszać i gotować jeszcze minutę, posypać drobno pociętą natką.
Podawać z makaronem lub kaszą perłową lub grzankami.
Smacznego 🙂

Podobne wpisy: