Klasyczna szarlotka, prosta i szybka w przygotowaniu, często zwana „szarlotka mamusi” na kontynencie amerykanskim.
W Anglii zwana potocznie ” Apple pie „, podawana zazwyczaj do popołudniowej herbatki.
W Polsce potocznie nazywana jabłecznikiem. Choć często jest mylona, bowiem jabłecznik jest wykonany z jabłek prażonych, a szarlotka z jabłek swieżych.
Szarlotka wykonana na ciescie kruchym o waniliowym smaku ze swieżymi jabłkami, stanowi doskonały, przepyszny deser na każdą okazję.
Polecam !

Składniki:
350 g mąki tortowej
250 g schłodzonego masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka schłodzone
5 łyżek lodowatej wody
Składniki na farsz jabłkowy:
1200 g jabłek /szara reneta lub antonówka/
2 łyżki brązowego cukru lub muscovado
3 łyżki cukru białego
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
sok z jednej cytryny
50 g rodzynek /opcjonalnie/
oraz
1 łyżka zmielonych migdałów lub bułki tartej
cukier puder do posypania


Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i cukrami, dodać kawałki masła.
Rozetrzeć masło do otrzymania kruszonki, następnie dodać pozostałe składniki.
Wyrobić krótko ciasto, uformować placek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Dodać cukry, cynamon i rodzynki, wymieszać do połączenia się składników.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 częsci.
Jedną rozwałkować i wyłożyć spód formy do tarty / o wymiarach 24-25 cm/, posypać zmielonymi migdałami.
Wyłożyć przygotowane jabłka i przykryć pozostałym ciastem.
Z resztek ciasta, jesli zostanie wyciąć listki i ułożyć na wierzchu szarlotki.
Srodek ciasta naciąć na krzyż, posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w 200’C przez 40 minut lub do zarumienienia, pod koniec pieczenia wierzch szarlotki przykryć papierem do pieczenia.
Gorącą szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

Podobne wpisy:
4 odpowiedzi na “Szarlotka na ciescie kruchym”
apetyczny ma wygląd na pewno była 😂tez i pyszna.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Och Alicjo jak miło, ze jesteś, tak mi Ciebie brakowało i przemiłych komentarzy. Ściskam gorąco 😍😘
PolubieniePolubienie
dziękuję za serdeczne powitanie!😂 Jolu nie mogę się rozkręcić tak się rozleniwiłam, ale za chwile jadę po śliwki i będzie ciasto!, buziaczki😘😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Koniecznie, czekam z niecierpliwością !
PolubieniePolubione przez 1 osoba