Ciasta z rabarbarem, to niewątpliwie hit sezonu. Gdy pojawi się tylko majowy rabarbar, to nie można się oprzeć jego czarownemu smakowi, a ciasta i desery najlepiej smakują z młodego i jeszcze nie przerosniętego rabarbaru.
To popularne warzywo jest bardzo znane i cenione w Wielkiej Brytanii, to własnie tam powstają pyszne tarty i czatneje z rabarbaru.
W Polsce, to zazwyczaj prosty placek z rabarbarem, ale za to smakuje niebiansko.
Moja propozycja, to ciasto półkruche z rabarbarem i aksamitnym budyniem.
A przy okazji Dnia Matki dla wszystkich Mam kawałeczek ciasta z rabarbarem dla osłody.
Zapraszam !

Składniki na ciasto :
- 360 g mąki tortowej
- 180 g masła schłodzonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki kawasnej smietany
oraz:
- 1 kg rabarbaru
- 1/2 szklanki truskawek
- 3 łyżki cukru brązowego lub muscovado
- 3 łyżki cukru białego
- 1 łyżka masła roztopionego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 850 ml mleka
- cukier pudr do posypania

Wykonanie:
- Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
- Dodac kawałki masła i roztrzeć, tak aby powstała kruszonka.
- Dodać cukry, jajko, smietanę i żółtka, wymieszać, następnie wyrobić na jednolitą masę.
- Uformować placek i odzielić 1/3 ciasta, zawinąć w folię i umiescić w zamrażalce na 40 minut.
- Pozostałe ciasto zawinąć w folię i schłodzić 35 mimut.
- Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki.
- Wymieszać z cukrami, cynamonem i masłem.
- Odstawić do zmiękczenia, lub podgrzać do rozpuszczenia cukru i wystudzić,
- Budyń ugotować na mleku wg. przepisu.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy 26 cm.
- Podpiec w piekarniku, w 190′ C przez 15 minut.
- Na podpieczony spód, wyłożyć rabarbar i dodać pokrojone truskawki.
- Budyń jeszcze gorący wylać na rabarbar z truskawkami.
- Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i wyłożyć na wierzch budyniu.
- Piec w 180’C przez 30-35 minut.
- Gorące posypać cukrem pudrem.
- Odstawić do całkowitego ostudzenia w formie.
Smacznego 🙂

Podobne wpisy: