Rogale, rogaliki, croissanty to ciasteczka w kształcie półksiężyca, wykonane z różnych ciast i dodatków.
Croissanty, to przysmak Francuzów. Włosi uwielbiają rogaliki półfrancuskie zwane cornetto.
Austriacy i Niemcy zachwycają się rogalikami waniliowymi pod nazwą Vanillekipferl.
Polacy o poranku nie obejdą się bez pszennego rogalika, koniecznie posypanego makiem lub swiętomarcińskie.
Więc jak można zauważyć cały swiat ma swojego rogala.
Ja lubię rogaliki maslane z sezamem, mniej z makiem. Rogaliki przygotowałam na bazie ciasta drożdżowego z masłem i maslanką dla swieżosci.
Przepyszny rogalik na sniadanie z nieodzowną kawą.
Polecam !

Składniki:
200 ml mleka letniego
150 ml maslanki bio
35 g swieżych drożdży lub 8 g drożdży suchych
1 łyżka drobnego cukru lub cukru waniliowego
1 jajko
600 g mąki pszennej chlebowej lub tortowej
1 łyżeczka soli
60 g miękkiego masła niesolonego
mak suchy i sezam posypkę


Wykonanie:
Mleko wymieszać z maslanką, wkruszyć drożdże lub dodać suche i łyżeczkę cukru, wymieszać po czym odstawić do napuszenia na 15 minut.
Dodać jajko, pozostały cukier, przesianą mąkę i sól.
Za pomocą haka lub ręcznie wymieszać na jednolitą masę i wyrobić ciasto przez 5-7 minut.
Do ciasta dodać miękkie masło i powtórnie wyrobić do połączenia masła.
Uformować kulę i przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić do wyrosnięcia na 1-1,5 godziny.
Ciasto odgazować czyli ponownie krótko wyrobić, podsypując mąkę.
Podzielić na 2 częsci i każdą rozwałkować w okrągły placek o grubosci ok. 0,5 cm.
Następnie placki podzielić na równe 4 lub 8 częsci.
Zwijać od podstawy trójkąta, w stronę wierzchołka.
Zrolować lekko i wygiąć tak aby powstał rogalik.
Wierzch każdego rogalika posmarować mlekiem lub białkiem obtoczyć w maku lub sezamie.
Rogaliki maslane odstawić do wyrosnięcia w formie do pieczenia na około 30 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku, w 200’C przez 20 minut lub do zarumienienia.
Wystudzić na kratce metalowej.
Smacznego 🙂

Podobne wpisy
7 odpowiedzi na “Rogaliki maślane z posypką”
Te rogaliki to na pewno są z londyńskiej piekarni, cudowne i fachowo wykonane, rowniutkie spod miary . Bravo!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Postarałam się, lubię jak wszystko jest równo i pięknie, tak już mam. W Londyńskiej bakery, to są croissanty, przepysznie smakują z kawa amerycan o 😀
PolubieniePolubienie
jeszcze mnie tam nie było, 🤣aż dziwne, bilety lotnicze po 15€
PolubieniePolubione przez 1 osoba
O to taniocha, ale to zależy w która stronę,? Na wschód czy na zachód. Jak wiesz ja na 2 domy mieszkam, i tu i tam…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
w oba te kierunki 😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wersja z sezamem jest dla mnie tą lepszą, a mam pytanie robiłaś może z czekoladą w środku?
PolubieniePolubienie
Ja tez wolę z sezamem ! Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie