Witam moich drogich czytelników po urlopowej przerwie.
Zdążyłam jeszcze z sezonowym ciastem, bo przecież nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała ciasta ze sliwkami.
Bajecznie smaczne ciasto krucho-migdałowe z soczystymi śliwkami, otulone delikatną pianką bezową o smaku wanilii.
Tylko zajadać się ciastem ze śliwkami bez umiaru, popijając mocne espresso i podziwiać przepiękne letnie Dalie.
Zapraszam !

Składniki:
ok. 1 kg sliwek
400 g mąki tortowej
60 g mąki migdałowej
250 g zimnego masła
120 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
3-4 łyżki zimnej wody
Składniki na piankę bezową:
4 białka
szczypta soli
150 g drobnego cukru
80 g budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 ml oliwy


Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować w malakserze.
Połączyć w całosć i uformować placek.
1/3 ciasta zawinąć w folię i zamrozić na ok. 40 minut.
Pozostałe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Spód formy wyłożyć schłodzonym ciastem, posypać 1 łyżką zmielonych migdałów.
Na ciasto ułożyć połówki sliwek brzuszkami do dołu.
Posypać brązowym cukrem i cynamonem.
Białka ubić z solą, dodając po łyżce drobnego cukru i budyniu.
Na koniec wlać oliwę i ubić na gęsto.
Piankę bezową wyłożyć na sliwki.
Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe, zamrożone ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku w 190′ C przez 40 minut.
Gorące posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

Podobne wpisy
4 odpowiedzi na “Ciasto ze śliwkami i pianką”
Jola, po urlopowej przerwie? To była całoletnia laba!!!!!!!! ledwo zdążyłaś na Boze Narodzenie prawie.😂😁🤣😘dobrze, ze pyszne ciasto na przeprosiny upiekłaś!!🤣
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki Alicja, tez mi Ciebie brakowało, tyle pyszności na Twoim blogu, będę oglądać.
Buziaczki 😘
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam takie ciasta, ale zwykle nie chce mi się działać tyle w kuchni – niestety nie należę do fanek samego procesu pieczenia. Moja siostra podobnie, ale kupiła niedawno Thermomix z supergarnek.pl i bardzo sobie chwali twierdząc, że sprzęt robi wszystko za nią. Co myślicie o takich ciastach z Thermomixa? Poważnie się zastanawiam nad zakupem…
PolubieniePolubienie
Na pewno świetny sprzęt i wart go mieć, choć ja wole tradycyjny sposób. Pozdrawiam 😀
PolubieniePolubienie