Mazurki, makowce, pierniki i babki, to wypieki, które zwykle goszczą na naszych stołach raz w roku. Baby wielkanocne na bogato, z mnóstwem bakalii, orzechów i migdałów z alkoholem i mocno polane polewami słodkimi.
Na każde swięta Wielkanocne piekę, różne słodkosci, ale babka migdałowa zawsze jest podana w deserach.
Uwielbiam jej pyszny migdałowy smak, delikatną konsystencję i wspaniały aromat likieru Amaretto. Jesli dodacie chociaż kilka kropel migdałowego Amaretto będziecie zachwyceni i smakować będzie o niebo lepiej.
Polecam !

Składniki:
200 g masła
180 g cukru drobnego
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
3 łyżki likieru Amaretto
170 g mąki pszennej
170 g zmielonych migdałów
1/2 szklanki kwasnej smietany lub jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Składniki na polewę lukrową:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka likieru Amaretto
1 łyżka gorącej wody
Wszystkie składniki utrzeć do otrzymania błyszczącej, jednolitej masy.


Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej masy.
Dodać po jednym żółtku i nie przerywać ucierania, następnie sok z cytryny, likier i ekstrakt migdałowy.
Mąkę z solą i proszkiem wymieszać ze zmielonymi migdałami i przesiać.
Dodać na dwa razy wraz ze smietaną lub jogurtem do utartej masy.
Białka ubić na sztywno i dodać na koniec, delikatnie wymieszać ze składnikami.
Formę do babki 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką, przełożyć ciasto do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 175’C przez 40 -45 minut lub do suchego patyczka.
Wystudzoną babkę migdałową polać lukrem i ozdobić groszkami cukrowymi lub płatkami migdałowymi.
Smacznego 🙂

11 odpowiedzi na “Babka migdałowa”
👏👏👏 Delícia 😋😍
PolubieniePolubione przez 1 osoba
😀
PolubieniePolubienie
U Ciebie Jolu, jak zwykle – słodko, pysznie i kolorowo. A i kusząco :-)))
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje Basia, jak miło 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda na idelaną!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
O dziękuje, może nie jest idealna ale przepyszna 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W co nie wątpię !
PolubieniePolubione przez 1 osoba
cudowna babka, migdałowe smaki, lecker! a jaka wielka na cały ekran 😂 Na prawdę cudnie się prezentuje na tym czarnym tle, mimo, ze ja jestem kolorowy człowiek, to takie zdjęcia bardzo mi się podobają, są eleganckie a w smak tej babki też nie wątpię 😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Alicja Twoje komentarze są takie słodkie, ze czuje się zawstydzona. Dziękuje serdecznie. 😘
PolubieniePolubione przez 1 osoba
to nie jest słodzenie, tylko opis tego co widzę 😂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje jeszcze raz, my dziewczyny zza Odry nie jesteśmy zazdrosne 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba