Tradycyjne pączki drożdżowe z dżemem czy powidłami są wspaniałe w tłusty czwartek czyli przygotowane po polsku i takie zazwyczaj lubimy. Ja tymczasem przygotowałam też drożdżowe pączki lecz w stylu amerykańskim czyli pączki z dziurką – doughnuts.
Żeby tradycji było mniej, to jeszcze moje pączki z dziurką wypelniłam kremem budyniowym z boską wanilią i pączki wyszły niebanalne, niezwykłe i przepyszne.
Koniecznie zachęcam do wypróbowania, tego przepisu, bo takich pączków nie znajdziecie nigdzie.
Polecam !

Składniki na ciasto:
600 g mąki tortowej
50 g cukru drobnego
1 łyżka cukru waniliowego
65 g masła niesolonego
1 jajko
2 żółtka
285 ml lub 300 ml letniego mleka
45 g swieżych drożdży
1/2 łyżeczki soli

Składniki na krem:
450 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
3 łyżki cukru drobnego
300 ml smietany kremówki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka lub 1 listek żelatyny
cukier puder do posypania
Wykonanie kremu:
Budyń ugotować wg przepisu, przykryć folią spożywczą wierzch budyniu i odstawić do ostudzenia.
Smietanę ubić z cukrem i wanilią na sztywno.
Dodać małymi porcjami ugotowany, zimny budyń oraz zimną żelatynę.
Zmiksować do połączenia składników.

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 4 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do podwojenia objętosci.
Jajko i żółtka utrzeć z cukrami i dodać do wyrosniętych drożdży oraz przesianą mąkę.
Mleko podgrzać z masłem i letnie dodać na dwa razy do mieszaniny oraz sól.
Ciasto wyrobić ręcznie przez 5-8 minut, tak aby było jednolite i odchodziło od ręki.
Można także wyrobić mechanicznie w mikserze przez 5 minut.
Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej olejem lub masłem.
Przykryć folią spożywczą lub sciereczką i odstawić do potrojenia objętosci na ok. 1 godzinę.
Następnie ciasto zbić, krótko wyrobić, ponownie uformować kulę i odłożyć do miski pod przykryciem na ok. 30 minut.
Rozwałkować na ok. 1,5 cm i wykrawać za pomocą szklanki lub foremki okrągłe krążki 7,5 cm, w srodku mniejsze dziurki.
Odstawić do wyrosnięcia na 25 minut pod przykryciem.
Smażyć na rozgrzanym oleju w temp. 175′ C – 180′ C.
Po usmażeniu odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie ostrym, ząbkowatym nożem pączki przekroić w poziomie przez srodek.
Srodek każdego pączka wypełnić kremem i posypać wierzch cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

12 odpowiedzi na “Pączki z dziurką”
Pączki z dziurką, ale w zadość uczynieniu za dziurkę otrzymujesz pyszny krem..niech tam mają tę dziurkę…😂🤣 Pięknie upieczone na złoty kolor.. 🏆
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje Alu, pozdrawiam serdecznie 😘
PolubieniePolubienie
Wspaniale, ale mam ochotę na jednego 😋
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Smacznego 😀
PolubieniePolubienie
Och pyszności. Ja dzisiaj aż 3 zjadłam, jak nigdy!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja dzisiaj objadałam się chrustami 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
O też pycha!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pączki robiłam wczesniej, bo moje dzieci nie mogły się doczekać ich, a dzisiaj chrusty !
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I ja pączki robiłam kilka dni temu. A dziś kupiłam mąkę tortową, jak polecałaś, ale nie zrobiłam jeszcze pączusiów, bo wezwali mnie na masaże. Będą w inny zwykły dzień!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
O to super Basia, dziękuje, cieszę si e nie wymownie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
:-)))
PolubieniePolubienie
Hummm👏👏👏🌹
PolubieniePolubienie