Wystarczy gotowe ciasto francuskie, dobry serek kremowy, dżem i można wyczarować smaczne ciasteczka francuskie i podać w karnawale, które będą doskonałą słodką przekąską do kawy.
Do wykonania tego typu ciastek należy użyć tylko swieżego ciasta francuskiego, z nieprzekraczającym terminem do spożycia, w przeciwnym razie ciasteczka nam nie wyrosną.
Do wykonania ciasteczek francuskich z serem dodałam czeresnie w syropie, ale także można użyć dżemu truskawkowego czy wisniowego, też będzie pyszne.
Zapraszam !

Składniki na 12 szt.:
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok.160 g serka kremowego np. Philadelphia
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego
1 żółtko
12 szt. czeresni lub wisni w syropie lub dżemu
cukier puder do posypania


Wykonanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkować i za pomocą foremki o srednicy 7 cm wykrawać krążki.
Co drugi krążek wyciąć srodek o srednicy 4 cm.
Powstałe obwódki posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć na pełnym krążku /7 cm/.
W srodek każdek krążka dodać po łyżeczce serka.
Na wierzch serka po 1 czeresni lub kleks dżemu.
Obwódkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec na papierze do pieczenia w 210 ‚ C przez 15-20 minut lub do zarumienienia.
Gorące ciastka posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

8 odpowiedzi na “Ciastka francuskie z serem”
Jakie cudeńka. Rewelacja 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
do pochrupania, polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Ciasteczka przepięknie wyglądają, bardzo apetycznie, bo takie grube i rumiane 😂 i wszystko co jest z wiśniami to rarytas!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
A to dobrze, ze grube i rumiane, choć powinny być bardziej grube. Zależy od jakości ciasta, to polskie ciasto francuskie jest innej jakości.
PolubieniePolubienie
Dziękuję Jolu, chętnie wypróbuję.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo proszę, spróbuj Basia 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
A co z 2 łyżkami budyniu?
PolubieniePolubienie
Budyń wymieszać z serem, żółtkiem i cukrem, tak się robi masę serowa. Myślałam ze to jest oczywiste !
PolubieniePolubienie