Szakszuka, to sniadaniowy przysmak Bliskiego Wschodu. Podana w pomidorach i papryką, nazywana jest czerwoną szakszuką, natomiast zielona szakszuka podana w zielonych lisciach szpinaku, boćwiny, koperku.
Z nieodzownym dodatkiem sadzonych jajek w gęstym sosie z fetą.
Szakszukę zawsze podaje się z patelnią, prosto na stół. Przy podaniu można szakszukę skropić tahini lub łyżką jogurtu i dodać swieże pieczywo i chrupiącą zieloną sałatę.
Danie prosto z Palestyny mnie zachwyciło z rożnorodnoscią przepysznych ziół.
Polecam !

Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 swieże pomidory lub puszka pomidorów
1 czerwona papryka
6 pomidorków koktajlowych
3-4 jajka
40 g fety
1 łyżka posiekanej natki
1/2 łyżeczki chili w proszku
szczypta wędzonych płatków chili
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżka przecieru pomidorowego
5-6 czarnych oliwek
1 łyżeczka oregano
75 ml oliwy
sól, pieprz do smaku


Wykonanie:
W misce wymieszać fetę, natkę pietruszki, płatki chili, kolendrę rozkruszoną i dodać 3 łyżki oliwy, odstawić .
Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę , dodać pokrojoną cebulę w piórka i smażyć do zeszklenia.
Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w paski, roztarty czesnek, kmin, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, pokrojone oliwki i łyżeczkę kolendry.
Wymieszać i podgrzać chwilę do zapachu.
Następnie dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory, wymieszać i podlać odrobiną wody.
Doprawić solą i czarnym pieprzem.
Gotować do zgęstnienia sosu, mieszając od czasu do czasu.
Na koniec wbić jajka, opruszyć solą i pieprzem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do scięcia jajek.
Posypać marynowaną fetą.
Podawać na gorąco z patelni.
Smacznego 🙂
Inspiracja : Palestyna – książka kucharska

Podobne wpisy
8 odpowiedzi na “Szakszuka w pomidorach”
Uwielbiam różnorodne przyprawy w potrawach, a ostre szczególnie, gdybym mogła to do ciasta dodawałabym je tez 😂🤣
Potrawa ładnie się prezentuje. Skopiuje, bo drukarki nie widzę?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje Alicja 😀
PolubieniePolubienie
Dziękuję chętnie wykonam , bo Julia bezmięsna ucieszy się bardzo. To jest podpowiedź dla mnie na niedzielę, ona wtedy nie ma diety pudełkowej. I mamusia zabłyśnie :-)))
PolubieniePolubione przez 1 osoba
O to super, polecam szczerze. Mnie smakowała. Tyle w niej pysznych przypraw, choć nie każdemu musi smakować, ja tez dopiero odkrywam kuchnie żydowska, wcześniej jej nie znałam. Koniecznie zabłyśnij, bardzo ładne określenie. 😘
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Warto poznawać nowe jadło i jaka miła w dźwięku nazwa potrawy.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ładnie brzmi !
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda obłędnie ❤️
PolubieniePolubienie
Smakowita, muszę zrobić 🙂
PolubieniePolubienie