Przygotowałam ciasteczka korzenne z myslą o dekoracjach swiątecznych. Pierniczki, które można w zupełnosci zawiesić na choince i także udekorować wianek bożonarodzeniowy.
Pierniczki z okienkami witrażowymi pięknie błyszczą na zielonym drzewku, uroczyscie zdobią i wprawiają nas w domowy, swiąteczny klimat Swiąt Bożego Narodzenia.
Ciasteczka są także przepyszną przekąską na deser.
Polecam !

Składniki:
160 miękkiego masła
120 g drobnego brązowego cukru
2 żółtka
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody spożywczej
1/4 łyżeczki soli
3 łyżeczki zmielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
3 łyżki płynnego miodu
200 g landrynek kolorowych



Wykonanie:
Miękkie masło zmiksować z cukrem do rozpuszczenia cukru.
Dodać żółtka i zmiksować do połączenia, następnie dodać płynny miód.
Mąkę z solą, sodą i przyprawami wymieszać i dodać do zmiksowanej masy.
Ciasto wyrobić do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy.
Przykryć sciereczką i odstawić na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
Blat roboczy podsypać niewielką iloscią mąką, po czym rozwałkować ciasto 0,5 cm.
Foremką wykrawać ciasteczka, srodek ciasteczka wykrawać mniejszą foremką, tak aby powstało obrzeże ciastka.
Pierniczki przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, w srodek każdego ciasteczka dodać pokruszone landrynki.
Piec w 180′ C przez 8-10 minut.
Gorące pierniczki witraże pozostawić w formie do wystudzenia.
Można udekorować cukrowym pisakiem.
Smacznego 🙂

4 odpowiedzi na “Pierniczki witraże”
Zachwycilem sie do bolu, wybitnie !
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo się cieszę, dzięki 😀
PolubieniePolubienie
pięknie wyglądają te pierniczki, w pierwszej chwili myślałam, ze to lampki z neonikiem na obrzeżach 😂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje, będą ozdoba choinkowa 😀
PolubieniePolubienie