Szarlotka świąteczna



Wspaniała szarlotka Mary Berry wprost na swiąteczny stół.

Doskonałe ciasto swiąteczne brytyjskiej autorki książek kulinarnych i mistrzyni wypieków.

Jej ciasta i potrawy, to kwintesencja smaków i aromatów, zawsze zachwycają i smakują niewymownie perfekcyjnie.

Szarlotka swiąteczna, to magia smaku, nafaszerowana bakaliami, orzechami i jabłkami, to wreszcie ciasto, które Was zachwyci i uwieńczy kolację swiąteczną.

Zapraszam !

Szarlotka świąteczna

Składniki:

225 g miękkiego masła

225 g cukru brązowego lub light muscovado

3 duże jajka

100 g orzechów włoskich

100 g o rzechów pekan

100 g rodzynek sułtańskich

225 g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

400 g – 600 g jabłek szara reneta

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

oraz na kruszonkę:

60 g orzechów pekan

60 g orzechów włoskich

125 g cukru brązowego lub muscovado

Szarlotka świąteczna
Szarlotka świąteczna

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać po 1 jajku i ekstrakt waniliowy, miksować do otrzymania jednolitej masy.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, skropić cytryną i posypać cynamonem.

Rodzynki zalać gorącą wodą odstawić do wystudzenia, następnie odcedzić.

Mąkę z proszkiem i solą przesiać, dodać do maslanej masy.

Orzechy pokroić drobno i dodać wraz rodzynkami.

Wymieszać starannie aby połączyły się wszystkie składniki.

Formę tortową o srednicy 23 cm posmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Do formy przełożyć połowę masy, wyrównać wierzch, następnie kawałki jabłek.

Na jabłka wyłożytć pozostałą masę.

Dodatkowe orzechy pokroić na kawałki połączyć z cukrem, wymieszać.

Wyłożyć równomiernie na wierzch ciasta, lekko ugniesć.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180′ C przez 1 godzinę 10 minut.

Po 40 minutach wierzch przykryć pergaminem.

Smacznego 🙂

Przepis: Mary Berry’s „Baking Bible” z niewielkimi zmianami.

Szarlotka świąteczna


4 odpowiedzi na “Szarlotka świąteczna”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: