Pierniczki, to niezwykłe ciastka o intesywnym smaku, pachnące przyprawami korzennymi. Zamknięte szczelnie w pudełeczku na później, tym lepiej smakują.
Pierniczki i Pierniki na Swięta, to dostatek i bogactwo, dlatego zawsze warto je piec.
Na Swięta Bożego Narodzenia smakują wyjątkowo swiątecznie, a zawieszone na choince zdobią i kuszą swoim aromatem.
Pierniczki tym razem przygotowałam z mąki orkiszowej, które są o wiele miększe, a dekorowała je moja 6-letnia wnuczka Sofijka.
Polecam !

Składniki:
450 g mąki orkiszowej chlebowej
2 płaskie łyżeczki sody spożywczej
szczypta soli
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
100 g brązowego cukru lub muscovado
120 g masła
120 g miodu naturalnego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
oraz
lukrowe pisaki do dekoracji
lukrowe ozdoby


Wykonanie:
Masło, cukier, miód i przyprawy podgrzać w naczyniu, nie gotować do rozpuszczenia składników.
Odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodać jajka i mąkę wymieszaną z sodą, kakao i solą.
Wymieszać i wyrobić ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 40 minut.
Blat roboczy podsypać mąką tortową lub pszenną i rozwałkować ciasto o grubosci ok. 1,5 cm.
Wykrawać foremką ozdobne ciastka.
Pierniczki orkiszowe przełożyć do formy wyłożonej pergaminem.
Piec w 180′ C przez 10-12 minut lub do zarumienienia.
Odstawić do wystudzenia i można dekorować lub nie wg. uznania.
Smacznego 🙂
