Dynia, smakołyk jesienny, który zawsze swietnie się sprawdzi w potrawach zarówno na słono jak i słodko. Dynia albo bania nazywana różnie w wielu regionach kraju , ale smak pozostaje zawsze ten sam. Najsmaczniejszą dynią jest zazwyczaj dynia piżmowa, dzięki dużej zawartosci miąższu także Hokaido doskonała jest do zup i pieczeni.
Na dzisiejszy obiad przygotowałam roladki z piersi kurcząt faszerowane szpinakiem i serem feta otulone szynką parmenską.
Pieczona dynia piżmowa była tylko smacznym dodatkiem do potrawy.
Polecam !

Składniki:
4 piersi z kurczaka
4 plastry dyni piżmowej
4 plastry szynki parmenskiej
150 g swieżego szpinaku
2 ząbki czosnku
140 g sera feta
2 swieże pomidory srednie
2 gałązki swieżej pietruszki
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oliwy ekstra vergin
1 łyżka masła


Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż, aby powstały dwie połówki.
Lekko zbić, doprawić solą i pieprzem.
Szpinak z przetartym czosnkiem podsmażyć na masle.
Na każdy filet z piersi wyłożyć podsmażony szpinak i ser feta.
Zawinąć w szynkę parmeńską.
Dynię przekroić na połówki, obrać ze skóry i pokroić 2 cm plastry.
Półmisek wysmarować oliwą ułożyć roladki z kurczaka na przemian z plastrami dyni.
Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do roladek.
Gałązki swieżej pietruszki ułożyć na wierzchu.
Piec w piekarniku w temperaturze 200’C przez 45 minut, następnie 15 minut pod grillem.
Podawać na ciepło.
Smacznego 🙂
