Rogale z masą migdałową



Przepyszne, mięciutkie, drożdżowe rogaliki z nadzieniem migdałowym, to niewątpliwie doskonały przysmak na sniadanie do małej czarnej.

Proszę nie mylić z rogalami marcinskimi, bo te przeważnie nadziewa się masą migdałowo-makową i dodam tylko, że najlepsz jakie jadłam, to rogale z Poznania.

Są także wysmienite croissanty z migdałami, jak wiadomo przyrządza się je z ciasta francuskiego, też polecam !

A więc moje rogale są tylko z migdałowym farszem, bogato obsypane płatkami migdałowymi.

Smakują najlepiej jeszcze ciepłe, swieże, bo drożdżowe ciasto jest zawsze najlepsze na ciepło. Zawsze później można odswieżyć w microfalówce bądź piekarniku.

Zachęcam !

Rogale z masą migdałową

Składniki na ciasto:

500 g mąki tortowej

35 g swieżych drożdży lub 7 g suszonych

1 jajko

1 żółtko

60 g drobnego cukru

1 łyżka ekstraktu migdałowego

1/2 łyżeczka soli

80 g masła

250-270 ml mleka letniego

Składniki na masę migdałową:

200 g zmielonych migdałów

100 g cukru drobnego

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

1/4 szklanki zimnej wody lub mleka

Rogale z masą migdałową
Rogale z masą migdałową

Wykonanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z solą przesiać, wymieszać, dodać cukier, wyrośnięte drożdże, jajo, żółtko, rozpuszczone, przestudzone masło i kilka kropel ekstraktu migdałowego oraz ciepłe mleko.
  3. Wyrobić ciasto przez ok. 5 minut.
  4. Przełożyć do miski, przykryć folią lub sciereczką i odstawić do podwojenia objętości.
  5. Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na cztery kawałki.
  6. Każdy kawałek rozwałkować na placek o średnicy ok. 26 cm i podzielić na 4 lub 8 równych części.
  7. Migdały wymieszać z cukrem, ekstraktem i wodą lub mlekiem /jesli masa jest gęsta dodać jeszcze wody lub mleka/.
  8. Na każdy trójkąt wyłożyć po łyżeczce masy midgałowej.
  9. Zwijać od podstawy, formując rogaliki.
  10. Rogale odstawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi .
  11. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200-220 st. C, przez 15 – 18 minut lub do zarumienienia.
  12. Wyjąć zaraz po upieczeniu i wystudzić na kratce metalowej.

Smacznego 🙂

Rogale z masą migdałową
,

3 odpowiedzi na “Rogale z masą migdałową”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: