Przepyszne, mięciutkie, drożdżowe rogaliki z nadzieniem migdałowym, to niewątpliwie doskonały przysmak na sniadanie do małej czarnej.
Proszę nie mylić z rogalami marcinskimi, bo te przeważnie nadziewa się masą migdałowo-makową i dodam tylko, że najlepsz jakie jadłam, to rogale z Poznania.
Są także wysmienite croissanty z migdałami, jak wiadomo przyrządza się je z ciasta francuskiego, też polecam !
A więc moje rogale są tylko z migdałowym farszem, bogato obsypane płatkami migdałowymi.
Smakują najlepiej jeszcze ciepłe, swieże, bo drożdżowe ciasto jest zawsze najlepsze na ciepło. Zawsze później można odswieżyć w microfalówce bądź piekarniku.
Zachęcam !

Składniki na ciasto:
500 g mąki tortowej
35 g swieżych drożdży lub 7 g suszonych
1 jajko
1 żółtko
60 g drobnego cukru
1 łyżka ekstraktu migdałowego
1/2 łyżeczka soli
80 g masła
250-270 ml mleka letniego
Składniki na masę migdałową:
200 g zmielonych migdałów
100 g cukru drobnego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1/4 szklanki zimnej wody lub mleka


Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
- Mąkę z solą przesiać, wymieszać, dodać cukier, wyrośnięte drożdże, jajo, żółtko, rozpuszczone, przestudzone masło i kilka kropel ekstraktu migdałowego oraz ciepłe mleko.
- Wyrobić ciasto przez ok. 5 minut.
- Przełożyć do miski, przykryć folią lub sciereczką i odstawić do podwojenia objętości.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na cztery kawałki.
- Każdy kawałek rozwałkować na placek o średnicy ok. 26 cm i podzielić na 4 lub 8 równych części.
- Migdały wymieszać z cukrem, ekstraktem i wodą lub mlekiem /jesli masa jest gęsta dodać jeszcze wody lub mleka/.
- Na każdy trójkąt wyłożyć po łyżeczce masy midgałowej.
- Zwijać od podstawy, formując rogaliki.
- Rogale odstawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi .
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200-220 st. C, przez 15 – 18 minut lub do zarumienienia.
- Wyjąć zaraz po upieczeniu i wystudzić na kratce metalowej.
Smacznego 🙂

3 odpowiedzi na “Rogale z masą migdałową”
Ach ta masa migdałowa, spróbuję.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Masa migdałowa zawsze jest dobra, zależy jak ją się przyrządzi, ważne żeby nie była zbita.
PolubieniePolubienie
Spróbuję, bo nie mam z tym doświadczenia. Dzięki za radę
PolubieniePolubione przez 1 osoba