Cos dla miłosników mocnych, intensywnych smaków.
Tort, który pobudzi Wasze kubki smakowe z przepysznym likierem jajecznym zwanym potocznie ajerkoniakiem lub adwokatem.
Tort polecam jednak dla dorosłych i dla smakoszy ciast okraszonych alkoholem.
Jako naturalny dodatek polecam jadalne kwiaty nasturcji, które są nie tylko ozdobą tego tortu lecz także leczą i zawierają witaminę C.
Oczywiscie nie musicie dodawać tych uroczych kwiatków, można zawsze udekorować kremem adwokatowym lub bitą smietaną, będzie też pysznie.
Zapraszam !

Składniki na biszkopt:
4 jajka /osobno białka i żółtka/
160 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu rumowego
3 łyżki oleju roslinnego lub masła roztopionego
160 g mąki tortowej
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao ciemnego
1 szklanka mocnej herbaty lub kawy + 3 łyżki rumu – do nasączenia biszkoptu
Składniki na krem:
250 ml adwokatu
400 ml mleka
1 opakowanie budyniu karmelowego lub smietankowego
250 ml smietany kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny /opcjonalnie/
oraz
120 g gorzkiej czekolady 70%
50 g masła w temp. pokojowej
kwiatki nasturcji lub cukrowe ozdoby


Wykonanie:
Białka z solą ubić przez chwilę, następnie dodawać w małych porcjach cukier nie przerywając ubijania.
Dodać po jednym żółtku i za każdym dodaniu miksować.
Następnie tłuszcz i ekstrakt rumowy.
Całosć zmiksować do otrzymania puszystej jednolitej masy.
Mąkę z proszkiem i kakao przesiać.
Dodać na trzy razy do zmiksowanej masy i wymieszać ręcznie do całkowitego połączenia składników.
Formę tortową 24-26 cm – spód wyłożyć papierem, obręcz posmarować tłuszczem i opruszyć mąką.
Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i piec 170′ C przez 45 minut lub do suchego patyczka.
Zaraz po upieczeniu zwolnić obręcz i studzić na kratce odwrócony.
Zimny biszkopt przekroić na 3 równe krążki.
Nasączyć herbatą lub kawą z dodatkiem ciemnego rumu.
Przełożyć kremem adwokatowym i w około, dwie łyżki odłożyć do dekoracji.
Polać przestudzoną czekoladą i udekorować kwiatkami nasturcji lub wg. uznania.

Wykonanie kremu:
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia i dodać do gorącego bydyniu, następnie dokładnie wymieszać.
Odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie gęstnieć dodać adwokat, dokładnie zmiksować.
Kremówkę ubić na sztywno z 3 łyżkami drobnego cukru i delikatnie wymieszać z masą.
Tak przygotowaną masę schłodzić 20-30 minut i postępować jak wyżej.
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej lub microfali.
Odstawić do wystudzenia w temp. pokojowej.
Smacznego 🙂

Podobne wpisy
3 odpowiedzi na “Tort czekoladowy z kremem adwokatowym”
Ach jeden trójkącik takiego tortu wystarczy, aby poczuć się szczęśliwą.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam Basia !
PolubieniePolubienie
😊
PolubieniePolubienie