Szarlotki i ciasta z jabłkami, to niewątpliwie najlepsze ciasta jesienne.
To własnie teraz mamy przepyszne jabłka, których możemy użyć do naszych wypieków, urozmaicając przepysznymi dodatkami w postaci: pianek, bezów czy budyni.
Staro-Angielska wersja szarlotki, to ciasto chlebowe z pulpą owocową zapiekane w glinianym garnku.
W teraźniejszej Anglii możemy skosztować najbardziej wykwintnych szarlotek wykonanych z ciasta kruchego, którymi zawsze się zachwycałam i zajadałam.
Moja szarlotka jest z najlepszych jabłek na ciescie kruchym i budyniową pianką, a doskonały dodatek, to podana kawa po wiedeńsku.
Koniecznie spróbujcie !

Składniki na ciasto:
450 g mąki tortowej
250 g masła zimnego
125 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
3 łyżki zimnej wody
Składniki na piankę budyniową:
4 białka
szczypta soli
160 g drobnego cukru
100 g budyniu waniliowego lub 2 opakowania
120 ml oleju słonecznikowego
oraz:
1 kg jabłek antonówki lub szara reneta
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru muscovado lub brązowego
sok z cytryny

Wykonanie:
Mąkę z solą i cukrem pudrem przesiać, dodać kawałki zimnego masła.
Posiekać nożem lub rozetrzeć do uzyskania kruszonki.
Dodać pozostałe składniki i zagniesć ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 40 minut.
1/3 ciasta zamrozić.
W tym czasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić na małe kawałki.
Skropić sokiem z cytryny by nie sciemniały.
Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
Białka ubić solą i cukrem, dodać proszek budyniowy i dalej ubijać do uzyskania gęstej, błyszczącej masy.
Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować.
Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować i wyłożyć spód formy.
Posypać 2 łyżkami bułki tartej, po czym wyłożyć kawałki jabłek.
Następnie ubitą piankę budyniową.
Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce i wyłożyć na piance.
Piec 180’C przez 50 minut lub do zarumienienia ciasta.
Gorące posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

Podobne wpisy
6 odpowiedzi na “Szarlotka z budyniową pianką”
O oooo tak tak, zdecydowanie dla Basi. Och , jak mi się słodkiego chce. Przepis zabieram. Sprawdzę
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zapraszam, polubisz na pewno 🙂
PolubieniePolubienie
😉 jestem łasuch na słodkości
PolubieniePolubione przez 1 osoba
To tak jak ja, a później biegam 😀
PolubieniePolubienie
😆
PolubieniePolubienie
Ja już nawet nie biegam, chodzę, chodzę..
PolubieniePolubione przez 1 osoba