Swieża zielona sałata, pikantna rukola i listki swieżego szpinaku doskonale komponują się z wędzonym łososiem.
Aromatyczna sałatka swietnie pasuje do przekąsek na zimno, podana z chrupiącym pieczywem lub ryżem na sypko.
Zapraszam !

Składniki:
100 g sałaty lodowej
50 g rukoli
50 g swieżego szpinaku
1 cebula czerwona
200 g łososia wędzonego
2 łyżeczki kaparów
3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka musztardy dijon
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rukolę i szpinak umyć, osuszyć, wymieszać.
Dodać kawałki wędzonego łososia, kapary.
Cebulę obrać pokroić w talarki i dodać do sałatki.
Oliwę wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
Polać sałatkę, wymieszać oraz dodać cwiartki jajek.
Podawać swieżo przyrządzoną z ryżem lub pieczywem.
Smacznego !

Podobne wpisy
7 odpowiedzi na “Sałatka z wędzonym łososiem”
Oj to też nie dla mnie, łososia wędzonego cosik nie mogę, za mocno „rybi” jest
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj Basia wybredna jestes ! Całuski 🙂
PolubieniePolubienie
O tak. Jolu ja nie lubię wielu rzeczy do jedzenia i są takie których nigdy nie spróbowałam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pewnie nie można wszystkiego spróbować, albo są nie dobre lub nieosiągalne.
PolubieniePolubienie
Boję się spróbować węgorza, dziczyzny, czerniny, tatara…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziczyzny nie lubię, czerniny i tatara tez nie zjem, węgorza może bym spróbowała choć nie wiem. A wiesz, ze ja nie lubię kalafiora ?
PolubieniePolubienie
Mniam z bułeczką tartą zasmażany
PolubieniePolubione przez 1 osoba