Chlebek tostowy jak sama nazwa wskazuje jest przeważnie przeznaczony do opiekania w tosterze, co czyni go smaczną grzanką.
Gdy lekko chlebek przyrumienimy, staje się bardzo chrupiący, ale jeśli go posmarujemy masłem i dżemem, to tak jest zazwyczaj serwowany na sniadanie po angielsku.
Chlebek tostowy dlatego ma rzadką konsystencję, żeby lepiej nam chrupał po upieczeniu.
Jesli nie macie maszyny do wypiekania chleba, możecie w zupełnosci upiec go tradycyjną metodą, w piekarniku.
Zachęcam !
Składniki:
380 ml wody /lekko ciepłej/
2 jajka
1,5 łyżki oleju słonecznikowego
600 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru białego
1,5 łyżeczki drożdży suszonych /instant/
Wykonanie:
Do pojemnika należy dodać w kolejnosci podanych składników.
Ustawić program nr 1 /w mojej maszynie do chleba/
Czas pieczenia: 3 godziny 15 minut.
Metoda tradycyjna:
Drożdże wymieszać z mąką.
Dodać pozostałe składniki.
Wyrobić ciasto, do otrzymania jednolitej masy.
Uformować kulę i przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą.
Odstawić do wyrosnięcia na ok. 1 – 1,20 godziny.
Ponownie krótko wyrobić.
Uformować prostokątny chlebek.
Przełożyć do foremki prostokątnej z wysokim rantem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 220′ około 25-30 minut.
Smacznego 🙂
Podobne wpisy
8 odpowiedzi na “Chleb tostowy z maszyny”
Pięknie wygląda. Kusi 🤗
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję Ewo, naprawdę smakuje. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Tosty z takiego chlebka, muszą smakować wybornie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Domowy chlebek tostowy jest zawsze doskonały, wiesz, że na prawdziwych składnikach, polecam Malgosia !
PolubieniePolubienie
Qch, jak teraz przyda się taki przepis. Upiekę na pewno, metodą tradycyjną.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
można tradycyjną. Pozdrawiam Basiu 🙂
PolubieniePolubienie
Świetna opcja na teraz. Spróbuję też przygotować
PolubieniePolubienie
Fajny sposób, dzieki 😉
PolubieniePolubienie