Pianka malinowa na biszkopcie



Ciasto deserowe z malinową pianką na mięciutkim biszkopcie i orzeźwiającą galaretką znakomicie poprawi Wam nastrój w tych trudnych czasach.

To pyszne ciasto sprawi Wam wiele przyjemności, pałaszując je z zachwytem i delektując się wspaniałym smakiem.

Do owocowej pianki można dodać swieże maliny lub te z przetworów, bez różnicy i tak zostaną zmiksowane.

Zapraszam !

Pianka malinowa na biszkopcie

Składniki na ciasto:

2 jajka

100 g drobnego cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2-3 łyżki wrzącej wody

75 g mąki tortowej

35 g mąki kukurydzianej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka malinowa na biszkopcie

Składniki na piankę:

400 g malin

400 ml smietanki kremówki 30%

100 g cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody

oraz

1 opakowanie galaretki malinowej + 400 ml wrzącej wody

Pianka malinowa na biszkopcie

Pianka malinowa na biszkopcie

Wykonanie:

Jajka ubijać przez minutę, po czym dodać 3 łyżki wrzącej wody nie przerywając ubijania.

Dodać cukry i ubijać do rozpuszczenia cukrów.

Mąki wymieszać z proszkiem i solą, przesiać.

Dodać do ubitej masy na dwa razy i delikatnie wymieszać.

Masę przelać do formy kwadratowej lub okrągłej o wymiarach 24 cm /wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/

Piec w nagrzanym piekarniku w 170′ przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąc z formy, odwrócić i ostudzić na kratce metalowej.

Ostudzone ciasto ponownie umieścić w formie /24 cm/.

Można nasączyć  białą herbatą z 2 łyżkami rumu lub sokiem z połowy cytryny.

Maliny zmiksować z cukrem pudrem, /odłożyć kilka do dekoracji/.

Smietankę ubić na sztywno, /odłożyć 2 łyżki do dekoracji/ i  zmiksować z malinami.

Żelatynę wymieszać z wrzącą wodą, odstawić do wystudzenia i zmiksować z pianką malinową.

Piankę malinową wlać na biszkopt, wyrównać.

Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.

Galaretkę zalać wrzącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do lekkiego stężenia.

Wylać na stężoną piankę i ponownie wstawić do stężenia na 2-3 godziny.

Wierzch udekorować pozostałą bitą smietaną i świeżymi malinami.

Można posypać startą czekoladą.

Smacznego 🙂

Pianka malinowa na biszkopcie


6 odpowiedzi na “Pianka malinowa na biszkopcie”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: