Dzień zakochanych, swięto miłości obchodzone jak co roku, właśnie dzisiaj. Z tej okazji polecam wszelkie słodkości i koniecznie uroczystą kolację przy swiecach.
Dla Walentynki przygotowałam słodkie bezowe lizaki z żelkowymi serduszkami.
Wszystkim Walentynkom życzę wymarzonych miłości i szczęścia !
Bezowe lizaki uwielbiają dzieci, więc dla maluchów też polecam 🙂
Składniki:
4 białka
200 g cukru drobnego
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka płaska mąki kukurydzianej
szczypta soli
oraz:
żelkowe /żelowe/ serduszka
czerwony barwnik spożywczy organic
patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Białka ubić z solą przez kilka sekund.
Dodać małe porcje cukru i cukru waniliowego.
Ubijać do otrzymania błyszczącej, gęstej piany.
Na koniec połączyć mąkę kukurydzianą z pianą.
Masę nałożyć do szprycy cukierniczej lub rękawa cukierniczego.
Za pomocą ozdobnej końcówki wyciskać na papier do pieczenia krążki, zaczynając od srodka.
Należy zachować odstępy pomiędzy nimi, tak aby się nie stykały.
Odstawić na 4 godziny lub całą noc do wysuszenia.
Piekarnik nagrzać do 140’C.
Po wstawieniu bezowych lizaków zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120’C.
Piec 60 minut przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika i tak też studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ozdobić czerwonym barwnikiem i żelkowymi serduszkami.
Na koniec wbić w lizaki patyczki.
Smacznego 🙂
4 odpowiedzi na “Bezowe lizaki dla Walentynki”
Imponujące!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje 😀
PolubieniePolubienie
Świetnie wyglądają, a smakują pewnie jeszcze lepiej! Od siebie mogę polecić przepis na brownie z fasoli 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dla bez owych smakoszy, i dzieciaczki to lubią.
Brownie z fasoli brzmi intrygująco 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba