Filety z kurczaka przyrządzone w curry na ostro doskonale smakują o każdej porze roku.
Jeśli jednak nie przepadamy za ostrymi przyprawami, możemy użyć curry delikatniejszego czyli mniej ostrego, a smak pozostanie zawsze ten sam.
Plasterki cukinii smażone z cebulką również można podać z kurczakiem i odrobiną wina.
Do tej potrawy pasuje zarówno wino czerwone, jak i białe.
Polecam !

Składniki:
4 filety z kurczaka bez skóry
1 srednia cukinia
1 łyżeczka mielonego curry
1/2 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
sól do smaku
2 szalotki
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
1/2 szklanki smietany kremówki 30%

Wykonanie:
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przyprawy wymieszać i natrzeć kurczaka.
Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i masło.
Szalotkę pokroić drobno, podsmażyć, dodać pokrojony ząbek czosnku pokrojoną w plasterki cukinię.
Smażyć przez 2-3 minuty.
Dodać filety z kurczaka i smażyć z obu stron do zarumienienia.
Podlać smietaną i dusić pod przykryciem 8 minut.
Podawać z makaronem lub ziemniakami.
Smacznego 🙂

Podobne wpisy
3 odpowiedzi na “Kurczak w curry z cukinią”
Mniam, to coś dla mnie. Zrobię na pewno. Dzięki Jolu
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zyczę smacznego 🙂
PolubieniePolubienie
👍💋
PolubieniePolubienie