Przepyszna, mięciutka strucla drożdżowa z cząstkami jabłuszek.
Ostatnio u mnie wypieki z jabłkami, a to dzięki p. Halince, która obdarowała mnie szarą renetą, to znakomite i najlepsze jabłka do ciast. Także polecam z przyjemnoscią.
Doskonała strucla z ciepłym mlekiem, kakao czy słodką czekoladą.
Zapraszam !
Składniki na 2 strucle:
4 jabłka /550 g/ szara reneta
2-3 łyżki cukru brązowego
1/2 opakowania cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
500 g mąki tortowej
7 g drożdży instant
2 jaja
80 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
80 g masła roztopionego
250 ml letniego mleka
1/2 łyżeczka soli
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
/wszystkie składniki utrzeć, tak aby powstały drobne okruchy/
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z mąką.
Dodać jajka wymieszane z cukrami, sól i mleko.
Wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze, pod koniec wyrabiania dodać na trzy razy rozpuszczone, ostudzone masło.
Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na ok 1,5 godziny.
Ponownie krótko wyrobić, podzielić na 2 części.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki.
Wymieszać z cukrami i cynamonem.
Rozwałkować ciasto na 2 prostokąty /36cm x 23 cm/.
Na każdy prostokąt wyłożyć po połowie jabłek.
Zwinąć w rulon, obrzeża ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, skleić.
Uformować koło, w srodek każdego włożyć ceramiczny mały kubek.
Przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Posmarować pozostałym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec 190’C przez 35-40 minut lub do zarumienienia.
Podobne wpisy