Przed Nami Sylwester, ten ostatni dzień w roku. Dla niektórych miła okazja do zabawy, hucznych przyjęć i skromnych domówek.
Na pewno każdy z nas spędzi go w miłym towarzystwie, przy dobrych przystawkach i pysznych przekąskach.
Ja Sylwester spędzę w zaciszu domowym, i z tej okazji przygotowałam kilka smacznych, szybkich przekąsek.
Kubeczki z ciasta francuskiego wypełnione szynką, grzybkami z żurawiną i maderą.
Koniecznie spróbujcie !
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
8 plastrów bekonu lub szynki parmenskiej
1 szalotka
200 g pieczarek lub gotowanych grzybów
70 g suszonej żurawiny
50 g świeżej żurawiny
2-3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
2 łyżki masła
3 łyżki madery lub innego alkoholu
Wykonanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, wykrawać kółka o średnicy 7,5 cm lub 5,5 cm.
Formę do muffin lub mini muffin spryskać olejem, następnie otwory wyłożyć wyciętymi kółkami ciasta.
Posmarować roztopionym masłem lub olejem.
Na patelni zeszklić drobno posiekaną szalotkę, dodać pokrojone drobno grzyby, doprawić solą i pieprzem.
Smażyć przez 6 minut lub do odparowania wody.
Dodać żurawinę swieżą i suszoną, wymieszać.
Podlać 3 łyżkami Madery i dusić pod przykryciem kilka minut.
Usunąć pokrywkę i odstawić do wystudzenia.
Kubeczki z ciasta francuskiego wyłożyć pokrojonymi plastrami bekonu lub szynki.
W srodek kubeczków wyłożyć przygotowany farsz i posypać startym parmezanem.
Piec w 200’C przez 10-12 minut lub do zarumienienia ciasta.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego 🙂
Uwaga !
Kubeczki z ciasta francuskiego można same upiec, należy je wyłożyć groszkami ceramicznymi. Następnie dopiec z farszem.
4 odpowiedzi na “Przekąski sylwestrowe”
Z nieba mi spadłaś! Szukam inspiracji na Sylwestra
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zachęcam Dee. Pozdrawiam serdecznie 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Za tydzień mam uroczystość zrobię na pewno. Dzięki Jolu
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam Basiu, na przekąski świetne
PolubieniePolubienie