Pierniki, pierniczki, to najczęściej wypiekane ciastka na Boże Narodzenie. Proste i szybkie do wykonania, pachną przyprawami korzennymi i smakują niebiańsko.
A ile radości nam sprawiają, kiedy zawiesimy je na zielonym drzewku i zawsze można skubnąć przy okazji gdy jesteśmy głodni.
Jednak najbardziej cieszą ich różnorodne foremki do wykrawania smakowitych pierniczków: gwiazdek, Mikołajów, ludzików, serduszek i chociażby choinek w moim wykonaniu.
„Osnieżonych” grubo białym lukrem z błyszczącymi perełkami.
Na pewno później zawieszę choinki na moim drzewku.
Polecam 🙂
Składniki:
- 125 g masła
- 125 naturalnego miodu
- 50 g brązowego cukru
- 1 jajo
- 260 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody spożywczej
- 2 łyżki przyprawy do pierników
oraz:
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki ciepłej wody
Wykonanie:
- Masło, miód i cukier roztopić w garnku, tylko podgrzewając.
- Odstawić do wystudzenia, po czym zmiksować z jajkiem.
- Mąkę z solą, sodą i przyprawami przesiać.
- Dodać do wystudzonej masy miodowej.
- Wymieszać do połączenia wszystkich składników, następnie wyrobić do otrzymania jednolitej, błyszczącej masy.
- Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 35 minut.
- Blat roboczy podsypać mąką, rozwałkować na ok. 1 cm i wykrawać foremkami choinkowymi.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180′ C, przez 15 minut.
- Odstawić w formie do wystudzenia.
- Zimne pierniczki choinki udekorować utartym uprzednio lukrem i perełkami.
- Odstawić do zastygnięcia lukru.
Smacznego 🙂
Jedna odpowiedź do “Piernikowe choinki”
przepraszam za błąd w przepisie, powinno być 260 g mąki pszennej 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba