Sernik z owocami lata



Witam, po dłuższej przerwie. Koniec moich wakacji,  zwiedziłam trochę swiata. Było miło, smacznie i bardzo gorąco.

Jestem już w swoim domu, na wsi i spieszę z nowymi, pysznymi  przepisami dla Was.

Zostało jeszcze trochę lata, więc zachęcam do wykorzystania owoców w pysznym domowym serniku z przepysznie obłędnym musem jeżynowo-porzeczkowo-jagodowo-malinowym.

Znakomity deser do popołudniowej kawy. Zapraszam 🙂

Składniki:

  •  800 g sera
  •  300 g drobnego cukru
  •  250 ml smietany kremówki 30%
  •  1 łyżeczka pasty waniliowej
  •  3 łyżeczki żelatyny

oraz:

  •  1/2 szklanki jeżyn
  •  1/2 szklanki malin
  •  1/2 szklanki borówek
  •  1/2 szklanki jagód
  •  1/2 szklanki porzeczek czerwonych
  •  1/2 szklanki truskawek

 składniki na spód sernika:

  •  250 g ciastek kruchych
  •  100 g rozpuszczonego masła
  •  40 g zmielonych orzechów laskowych

 

Wykonanie:

  1.  Ciastka kruche zmielić wymieszać z orzechami i ostudzonym masłem.
  2. Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 24 cm, ugniatając.
  3.  Piec w piekarniku w temp. 180′ C przez 15 minut.
  4.  Następnie wystudzić.
  5.  Składniki na sernik zmiksować z 200 g cukru.
  6.  Dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować.
  7.  Masę serową wyłożyć na podpieczony, zimny spód.
  8.  Wstawić do lodówki na 4 godziny do stężenia.
  9.  Owoce wymieszać z pozostałym cukrem /odłożyć kilka do dekoracji/.
  10.  Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, następnie przetrzeć przez sito.
  11. Wystudzić w temp. pokojowej i wyłożyć na wierzch sernika.
  12. Równo rozprowadzić i schłodzić.
  13.  Udekorować pozostałymi owocami.

Smacznego 🙂

 

 


10 odpowiedzi na “Sernik z owocami lata”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: