Granita, czyli włoski sorbet, znakomity, orzeźwiający deser rodem z Sycylii.
Granita, to słodkie kryształku lodu, połączone ze świeżymi, zmiksowanymi owocami, lekko skarmelizowane.
Przepyszna odmiana lodów po włosku.
Zapraszam i zachęcam do wypróbowania, tym bardziej, że wykonanie proste, jedynie potrzeba trochę cierpliwości by granita się zrobiła.
Polecam !
Składniki:
- 120 g złotego cukru /jasno-brązowego/ drobnego
- 120 ml wody
- ok. 500 g truskawek swieżych
- 10 listków mięty
- kilka listków do dekoracji
Wykonanie:
- Cukier dodać do wody 120 ml i wymieszać podgrzewając na srednim ogniu, nie gotować.
- Truskawki zmiksować i dodać do słodkiej wody oraz listki mięty.
- Gotować przez 5 minut do lekkiego zgęstnienia.
- Po czym przetrzeć przez sito.
- Odstawić na 15 minut.
- Wlać do ceramicznego lub plastikowego pojemnika i zamrozić na 1 godzinę.
- Następnie grabić widelcem wierzch granity przez 4 godziny co 1 godzinę.
- Gotową granitę podawać w schłodzonych pucharkach i udekorować listkami mięty.
Smacznego 🙂
3 odpowiedzi na “Granita truskawkowa z miętą”
Och, to na upał idealne!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Doskonale na upały !
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Szkoda że sezon na truskawki jest tak krótki 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba