Na tłusty czwartek przygotowałam niezwykle smaczne pączki z marmoladą. Przepyszne, puszyste pączki z dużą iloscią marmolady, zachwycą Was doskonałym smakiem i aromatem.
Przepis tradycyjny, polski na świeżych drożdżach, jajkach i aromatyczną wanilią.
Nic bardziej nie smakuje jak domowe pączki z marmoladą, takie są najlepsze. Polecam !

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 80 g drożdży swieżych
- 100 g drobnego cukru
- 5 żółtek
- 1 jajo
- 1/2 litra letniego mleka
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczka soli
- sok i skórka cytryny
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstrakt waniliowy
- 1 łyżka spirytusu
- 250 g marmolady ulubionej
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy lub smalec do głębokiego smażenia


Wykonanie:
Cukier rozetrzeć z drożdżami, dodać 1/2 szklanki mąki i 1/4 szklanki letniego mleka.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Zółtka z jajkiem utrzeć z cukrem do białości.
Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże, pozostałą mąkę, wanilię, startą skórkę i sok z cytryny, sól, pozostałe mleko z roztopionym, letnim masłem i alkohol.
Ciasto wyrabiać prze 5 minut w mikserze lub ręcznie przez ok. 10 minut, tak aby było błyszczące i odchodziło od ręki.
Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić do potrojenia objętości, na ok. 1 godzinę.
Wyrosnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i formować małe kulki, każdą rozciągnąć w dłoni i nakładać po 1 łyżeczce marmolady, następnie zlepić i uformować pączek.
Po czym odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Smażyć w rozgrzanym oleju lub smalcu o temp. 175 lub 180′ C.
Gorące odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

8 odpowiedzi na “Pączki na tłusty czwartek”
są idealne 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam, dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Mniam, mniam, oj jakie pięknie wyrośnięte. Dziękuję A tu tłusty dzień za pasem.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Taki zwyczaj, ze w tłusty czwartek koniecznie trzeba spróbować paczka. Polecam serdecznie 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jolu, już wiesz, że jam łasuch wielki, zjem, oj zjem
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Koniecznie spróbuj moich. Buziaczki 😘
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oczywiście, ja zawsze gotuję piekę, jak poczuję że to jest to. Tylko smalec muszę kupić, bo mam tylko taki swój domowy, ale on sie nie nadaje za mocno pachnący skwarkami
PolubieniePolubienie
Wyjątkowe, domowe najlepsze😊
PolubieniePolubione przez 1 osoba