Najprostsza i szybka ryba do przygotowania na patelni. Z chrupiącą skórką i wilgotnym srodkiem.
Taki sposób przygotowania łososia jest najlepszy, pieczenie go w piekarniku, powoduje, że ryba jest wysuszona i niesmaczna. Ale każdy sposób jest dobry w zaleznosci od upodobań.
Tymczasem polecam łososia smażonego.
Składniki:
- 500 g łososia świeżego ze skórką
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- szczypta suszonych płatków chili
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu czerwonego
- 2-3 łyżki masła sklarowanego
oraz:
- zielony ogórek
- ugotowany brokuł
- listki świeżego kopru
- cytryna
Wykonanie:
- W misce wymieszać przyprawy z oliwą i octem.
- Posmarować łososia z każdej strony, oprócz skóry.
- Odstawić na 30 minut.
- Na patelni rozgrzać sklarowane masło i wyłożyć skórą łososia do smażenia.
- Smażyć 2 minuty, w trakcie smażenia podlewać gorącym masłem wierzch ryby.
- Zmniejszyć palnik na minimum, patelnię przykryć pokrywką na 2-5 minut w zależności od stopnia wysmażenia srodka, im krócej smażymy tym srodek będzie lekko surowy.
- Łososia przełożyć na talerz, usunąć skórę.
- Podawać ze swieżym ogórkiem lub ugotowanym brokułem i cytryną.
Smacznego 🙂
4 odpowiedzi na “Łosoś smażony”
wyborny…tak przygotowany nigdy nie będzie wysuszony 🙂 uwielbiam 😉
PolubieniePolubienie
Pyszny, dietetyczny obiad i smacznie podany 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam łososia w każdej postaci. A taki smażony jest najlepszy 🙂
PolubieniePolubienie
Dla mnie to danie to coś pysznego 🙂
PolubieniePolubienie