Klasyczny chlebek włoski, z chrupiącą skórką i miękkim srodkiem.
Doskonały na kanapki z serem, wędliną też rybą. Ciabatta obok Focacci, to popularny chlebek i tak lubiany we Włoszech.
Przygotowanie tego typu chlebaka jest dość skomplikowane, ze względu na luźną strukturę ciasta, dlatego najlepiej przygotować je w mikserze elektrycznym.
Składniki na 3 szt.:
Zaczyn:
- 250 g mąki pszennej
- 190 ml letniej wody
- 15 g drożdży instant /suchych/
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 10 g drożdży instant
- 40 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 190 ml letniej wody
oraz:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g semoliny
Wykonanie:
- Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć folią i odstawić na co najmniej 8 godzin do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę wymieszaną z drożdżami, oliwę, sól i wodę na trzy razy.
- Za pomocą miksera z hakiem do ciast, wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut.
- Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 2 godziny, do potrojenia objętości.
- Blat roboczy posypać mąką wymieszaną z semoliną i wyłożyć ciasto.
- Ostrym nożem lub specjalną łopatką podzielić na 3 kawałki i odstawić ponownie na 30 minut.
- Z każdego kawałka uformować wydłużone chlebki.
- Przełożyć lub zsunąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220 st. C przez 25-30 minut.
- Wystudzić na kratce metalowej.
Smacznego 🙂
na podstawie przepisu Paula Hollywood.
5 odpowiedzi na “Ciabatta”
Uwielbiam takie chlebki, a jak są zrobione w domu to już w ogóle obłęd ❤ Narobiłaś mi smaku na taką ciabattę 🙂
PolubieniePolubienie
Baaardzo lubię ciabattę, ale rzadko robię. Najlepiej wyszła mi długowyrastająca i pieczona pod pokrywą od glinianego garnka rzymskiego. Twoja wygląda znakomicie : )
PolubieniePolubienie
Ależ cudowna Ci wyszła!! Jestem pod wrażeniem 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo apetyczna, zapachniało aż u mnie 🙂
PolubieniePolubienie
Szybka, prosta w wykonaniu, a przy tym jaka smaczna 🙂
PolubieniePolubienie