Ciabatta



Klasyczny chlebek włoski, z chrupiącą skórką i miękkim srodkiem.

Doskonały na kanapki z serem, wędliną też rybą. Ciabatta obok Focacci, to  popularny chlebek i tak lubiany we Włoszech.

Przygotowanie tego typu chlebaka jest dość skomplikowane, ze względu na luźną strukturę ciasta, dlatego najlepiej przygotować je w mikserze elektrycznym.

Ciabatta

Składniki na 3 szt.:

Zaczyn:

  • 250 g mąki pszennej
  • 190 ml letniej wody
  • 15 g drożdży instant /suchych/

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 190 ml letniej wody

oraz:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g semoliny

Ciabatta

Ciabatta

Wykonanie:

  1. Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć folią i odstawić na co najmniej 8 godzin do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę wymieszaną z drożdżami, oliwę, sól i wodę na trzy razy.
  3. Za pomocą miksera z hakiem do ciast, wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut.
  4. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 2 godziny, do potrojenia objętości.
  5. Blat roboczy posypać mąką wymieszaną z semoliną i wyłożyć ciasto.
  6. Ostrym nożem lub specjalną łopatką podzielić na 3 kawałki i odstawić ponownie na 30 minut.
  7. Z każdego kawałka uformować wydłużone chlebki.
  8. Przełożyć lub zsunąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220 st. C przez 25-30 minut.
  10. Wystudzić na kratce metalowej.

Smacznego 🙂

na podstawie przepisu Paula Hollywood.

Ciabatta

 


5 odpowiedzi na “Ciabatta”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: