Znakomite, mięciutkie rogaliki z serem i rodzynkami są swietną słodką przekąską.
Uwielbiam jeszcze ciepłe rogaliki z kawą, chętnie sięgam po nie o każdej porze dnia, a moim przyjaciołom serwuję zawsze na deser, są zawsze zachwyceni i wtedy jest mi bardzo miło.
Spróbujcie niewymownie pysznych drożdżowych rogalików z serem.
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 40 g świeżych drożdży
- 125 g drobnego cukru
- 125 g masła
- 1 jajo
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250-260 ml letniego mleka
Składniki na masę serową:
- 250 g sera smietankowego zmielonego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
- 50 g rodzynek
oraz
- cukier puder do posypania
- jajko
Wykonanie:
- Drozdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki.
- Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości na 15-20 minut.
- Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, rozmącone jajko z żółtkami oraz wyrośnięte drożdże.
- Mleko z masłem zagotować, odstawić do wystudzenia i letnie dodać na 3 razy do masy drożdżowej.
- Wyrabiać w mikserze lub ręcznie przez ok. 5-7 minut.
- Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Blat roboczy posmarować olejem, wyłożyć ciasto /jest rzadkie, takie ma być, nie dodawać mąki/, wyrobić krótko.
- Podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować jak najcieniej koło.
- Podzielić ostrym nożem na 4 części po przekątnej, następnie na 8 i 16 trójkątów.
- Tak samo postępować z 2 kawałkiem ciasta.
- Ser wymieszać z cukrem, ekstraktem waniliowym lub migdałowym i wcześniej namoczonymi we wrzątku i odcedzonymi rodzynkami.
- Masę serową podzielić na połowę i z każdej nakładać porcję na poszczególne trójkąty.
- Zwijać ciasto od podstawy do srodka, koniec rogalika ułożyć pod spód.
- Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 20-25 minut, do zarumienienia.
- Gorące przełożyć na kratkę metalową i posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
7 odpowiedzi na “Rogaliki z serem”
Wspaniałe! Podbieram kilka do porannej kawy:)
PolubieniePolubienie
Ja ostatnio robiłam z masą czekoladową. Pyszności!<3
PolubieniePolubienie
Zamiast Sera?
PolubieniePolubienie
pychotka
PolubieniePolubienie
Ja poproszę kilka, koniecznie z tą kawką 🙂
PolubieniePolubienie
Ale mam smaka
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pyszności…takie rogaliki z serem I do tego recznie wykonane…muszą smakować niebiańsko 🙂
PolubieniePolubienie