Na zakończenie pobytu w Polsce zapraszam na wykwintne ciasto z kasztanami, polską gruszką, aksamitną masą budyniową i kleksem bitej smietany.
Ciasto, które na pewno Was zachwyci i jestem pewna, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Doskonałe w ciepły letni wieczór przy filiżance herbaty.
Składniki na ciasto :
- 5 jaj
- 160 g drobnego cukru
- 415 g puree z kasztanów
- 125 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- sok z 1 pomarańczy
- 3-4 gruszki
Składniki na masę budyniową:
- 1 opakowanie budyniu smietankowego
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 800 ml mleka
- 180 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2,5 łyżeczki żelatyny
oraz:
- 200 ml smietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie fix do smietany
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 kostki startej czekolady
- 2 gruszki do dekoracji
Wykonanie:
- Jajka ubić z cukrem przez 3 minuty do otrzymania jasnej, puszystej masy.
- Czekoladę rozpuscic w kąpieli wodnej i przestudzoną wymieszać z puree kasztanowym i dodać do masy jajecznej, zmiksować do połączenia.
- Makę kukurydzianą wymieszać ze zmielonymi migałami i dodać do masy, następnie sok pomarańczowy.
- Zmiksować do połączenia składników.
- Formę kwadratową o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszaninę, wyrównać wierzch.
- Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i ułożyć na wierzch ciasta.
- Piec w 180 st. C, przez 45 minut lub do suchego patyczka.
- Odstawić w formie do wystudzenia.
- Budynie ugotować na mleku wg. przepisu na opakowaniu.
- Odstawić do wystudzenia, następnie wymieszać z masłem i ekstraktem migdałowym.
- Zelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, odstawić do napęcznienia i zmiksować z masą.
- Wylać na gruszki w ciescie.
- Wstawić do lodówki na 3 godziny do stężenia.
- Smietanę ubić z cukrem, pastą waniliową i zagęszczaczem na sztywno.
- Schłodzone ciasto pokroić w równą kostkę i na każdą wyciskać po rozecie bitej smietany.
- Opruszyć startą czekoladą i udekorować plastrami gruszki.
Smacznego 🙂
5 odpowiedzi na “Ciasto kasztanowe z gruszkami”
wyborne…jestem zachwycona, podane w tak wykwintny sposób, aż szkoda jeść 😉
PolubieniePolubienie
Wspaniałe ciasto! Na jednym kawałku na pewno by się nie skończyło 🙂
PolubieniePolubienie
Obłędnie kuszące.
PolubieniePolubienie
Ciasto godne najlepszego cukiernika 🙂
PolubieniePolubienie
Ale super propozycja! 🙂
Nie próbowałam nigdy, a brzmi i wygląda obłędnie! 🙂
PolubieniePolubienie