To najprostsze lody z jakim się spotkałam, a smakują wyjątkowo swieżo, ponieważ są domowe.
Lody bananowe możemy zawsze wykonać be względu na porę roku, choć zawsze będą najlepiej smakować w upały.
Polecam dla wszystkich domowe lody bananowe.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 1/2 łyżeczki cynamonu /opcjonalnie/
- 180 g waniliowego jogurtu naturalnego
- 125 ml mleka 2%
- 2 łyżki płynnego miodu lub 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki polewy marakujowej lub z mango lub innej owocowej
Wykonanie:
- Banany obrać ze skórki, zmielić następnie przetrzeć przez sito, w ten sposób otrzymamy jednolitą masę.
- Do masy bananowej dodać jogurt, mleko i miód lub cukier – zmiksować do połączenia składników.
- Masę przełożyć do pojemnika plastikowego, przykryć przykrywką.
- Wstawić do zamrażarki na 4 godziny.
- Podawać w schłodzonych pucharkach z kawałkami bananów i polać owocową polewą.
Smacznego 🙂
8 odpowiedzi na “Lody bananowe”
Wyglądają wspaniale! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wspaniałe.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dawno nie jadłam domowych lodów, prezentują się super smacznie 😀
PolubieniePolubienie
Mniam! Musiały być pyszne 🙂
PolubieniePolubienie
Totalnie jestem fanką lodów bananowych! Na pewno spróbuję wykorzystać ten przepis.
PolubieniePolubienie
Polecam serdecznie, na pewno będą smakować !
PolubieniePolubienie
Lepiej sobie zrobić takie lody niż kupować sklepowe – z dużą zawartością cukru. A banan? Nie taki diabeł straszny jak go malują. Zawiera on bowiem mnóstwo witam, mikroelementów i błonnika, wspomaga tez pracę serca oraz żołądka.
PolubieniePolubienie
zrobiłam ,są pyszne pozdrawiam
PolubieniePolubienie