Kaczka po tajsku


Kaczka w orientalnych smakach, w stylu tajskim, to przepyszna propozycja podania drobiu na swiątecznym stole. Kaczka po tajsku w słodko-kwaśnych smakach z cytrusami i karmelizowaną marchewką smakuje rzeczywiście rewelacyjnie, a podana na półmisku efektownie się prezentuje i kusi niesamowicie.

Kaczka po tajsku

Składniki:

  • 4 kacze piersi lub tuszka kaczki
  • 200 g brązowego cukru
  • 60 ml sosu sojowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 4 mandarynki
  • sok z 2-3 mandarynek
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 2 marchewki
  • 100 g konserwowanej cebulki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka

Kaczka po tajsku

Wykonanie:

  1. Wymieszać cukier 100 g, sos sojowy, anyż, cynamon i sok z mandarynek, gotować na srednim ogniu mieszając przez 10 minut.
  2. Wlać ocet jabłkowy i wymieszać, następnie odstawić.
  3. Tuszkę lub udka kacze natrzeć solą, posypać pieprzem.
  4. Naciąć delikatnie skórkę kaczki tak aby nie przeciąć mięsa.
  5. Na mocno rozgrzanej patelni obsmażyć kaczkę z obu stron do zarumienienia, tłuszcz odlać.
  6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i polać wierzch kaczki przygotowanym wcześniej sosem.
  7. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec w temp. 200 st. C, do 1,5 godziny.
  8. Następnie usunąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, podlewając tłuszczem i zalewą spod pieczeni.
  9. Kaczkę wyjąć z piekarnika i odstawić na 20 minut, można przykryć folią.
  10. Pozostały cukier roztopić z masłem, dodać pokrojoną w paski marchewkę i cebulkę, przysmażyć przez 3-4 minuty na srednim ogniu.
  11. Upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek, dodać karmelizowaną marchewkę i cebulkę oraz obłożyć plasterkami mandarynek.

Smacznego 🙂

Kaczka po tajsku

 

10 myśli w temacie “Kaczka po tajsku

  1. Dorota;) 13 grudnia 2015 / 12:30

    Wybornie! Kaczka w takim mandarynkowym wydaniu, zachwycająca…;)

    Polubienie

  2. smakowitapodroz 14 grudnia 2015 / 19:25

    teraz sezon mandarynkowy trwa w najlepsze to warto wypróbować ten obłędny przepis. na drugi dzien świąt bedzie jak znalazł

    Polubienie

  3. ewelina 16 grudnia 2015 / 10:52

    Kaczka w towarzystwie manadarynek sie prezentuje i smialo moglaby goscic na wigilijnym stole.

    Polubienie

  4. Czaplencja 27 stycznia 2016 / 10:58

    Rewelacyjny przepis :)) bardzo lubię kaczkę. Koniecznie muszę wypróbować jak smakuje po tajsku. Pozdrawiam!

    Polubienie

  5. GreenCity 9 lutego 2016 / 11:38

    Przepis sprawdzony bardzo dobra kaczka, z niecierpliwością czekam na kolejne propozycje.

    Polubienie

  6. Ania 18 lutego 2016 / 21:47

    Wygląda obłędnie. Bardzo lubię takie orientalne połączenie smaków 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s