Idą Swięta ! Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach i potrawach. Z tej okazji przygotowałam dla Was wiele propozycji świątecznych ciast i potraw, być może się skusicie i wykorzystacie w swiątecznym menu.
Na moim blogu znajdziecie już kilka ciast keksowych w różnych smakach, tych bardziej na bogato z dużą dawką alkoholu i mniej wyszukanych z owocami.
Prezentowany keks z cydrem, to mieszanka suszonych owoców o smaku cydru jabłkowego. Też godny polecenia, zapraszam 🙂
Składniki:
- 250 g rodzynek /koryntki, sułtanki/
- 70 g suszonych ciemnych wisni
- 70 g suszonych sliwek
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z jednej cytryny
- 125 ml cydru lub wina jabłkowego lub soku
- 125 g miękkiego masła
- 125 g ciemnego brązowego cukru lub cukru muscovado
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody spożywczej
- 100 g masła lub margaryny
- 3-4 łyżki mleka
Składniki na dekorację:
- 300 g masy cukrowej białej
- 300 g masy cukrowej żółtej
- kilka złotych perełek cukrowych
lub:
- 450 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- Rodzynki, sliwki, wisnie i skórkę pomarańczową zalać cydrem i odstawić na co najmniej 2 godziny, kilkakrotnie mieszając.
- Masło utrzeć z cukrem, dodać po 1 jajku i ucierać do uzyskania jednolitej gęstej masy.
- W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i przyprawami.
- Przesianą dodać do utartej masy z mlekiem i namoczonymi owocami.
- Wymieszać do połączenia składników.
- Formę kwadratową lub prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 50 minut lub do 1 godziny.
- Po upieczeniu keks wystudzić odwrócony.
- Masę cukrową żółtą rozwałkować o wymiarach ciasta i wyłożyć na wierzch, lekko docisnąć, następnie położyć masę cukrową białą, obciązych do połączenia obu mas.
- Udekorować złotymi cukrowymi perełkami.
- Zamiast mas cukrowych dekorację można przygotować z lukru: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i ekstraktem migdałowym. Podzielić na połowę, do jednego lukru dodać kroplę barwnika żółtego i wymieszać.
- Przed podaniem można keks z cydrem pokroić w kostkę.
Smacznego 🙂
na podstawie przepisu: sainsbury’s magazine bake.
6 odpowiedzi na “Keks z cydrem”
Wygląda rewelacyjnie, aż nie mogłam się napatrzeć ;D
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
PolubieniePolubienie
Jaki super pomysł! Pięknie wygląda 🙂
PolubieniePolubienie
Pysznie 🙂 Bogactwo bakalii! 🙂
PolubieniePolubienie
Smakowicie się prezentuje…z cydrem musi być bardzo wilgotny, takie keksy lubię najbardziej 😉
PolubieniePolubienie
Jak tu świątecznie u Ciebie!!! I tyle smakowitych przepisów że nie wiedziałabym, który mam wybrać! :))
PolubieniePolubienie
Lubie keksy ze wzgledu na ich wilgotnosc, ale przyznam, ze keks z cydrem rozbudzil moja ciekawosc. nie jadlam jeszcze takiego.
PolubieniePolubienie