Dla miłośników piernikowych smaków polecam serce z piernika. Miodowy piernik intensywnie korzenny, przełożony powidłami śliwkowymi, które sprawią, że jest wilgotniejszy i zyska kwaskowaty, orzeźwiający smak.
Serce z piernika bogato polane czekoladą i udekorowane marcepanowymi gwiazdkami. Przepyszne i doskonałe na swiąteczne wypieki.
Składniki:
- 200 g naturalnego miodu
- 120 g ciemnego cukru brązowego
- 65 g masła
- 2 łyżki mleka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody spożywczej
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
oraz:
- 100 g gorzkiej czekolady powyżej 70%
- 1 łyżka roztopionego masła
- ok. 80 g masy marcepanowej jasnej
- srebrne groszki cukrowe
- 200 g powideł sliwkowych
Wykonanie:
- W rondelku na srednim ogniu rozpuścić /nie gotować/ masło, cukier, miód i mleko.
- Pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
- Do masy dodać jajka i sok z cytryny, zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, kakao, przyprawami, przesiać i dodać do płynnej masy.
- Zmiksować do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy w kształcie serca, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 40-50 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić odwrócone na kratce metalowej.
- Zimne ciasto przekroić na połowę w poziomie.
- Przełożyć powidłami śliwkowymi.
- Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej i ciepłą polać serce z piernika.
- Masę marcepanową rozwałkować, wyciąć gwiazdki i udekorować piernik.
Smacznego 🙂
4 odpowiedzi na “Serce z piernika”
Do świtą jeszcze kilka tygodni a u Ciebie Samantho zawrotu głowy można dostać od tych piernikowych wspaniałości 😉 serce wyborne !
PolubieniePolubienie
Smak świąt 🙂 Pyszne ciasto!
PolubieniePolubienie
Fantastyczne serce, będzie pięknie prezentować się na stole 🙂
PolubieniePolubienie
Tak wygladaja prawdziwe swieta, piernikowe serducho wyglada cudnie, juz wyobrazam sobie korzenny zapach piernika…
PolubieniePolubienie