Bajaderki, to pyszne ciastka w kształcie kulek wykonane z czerstwego ciasta biszkoptowego lub półkruchego z dodatkiem suszonych owoców, orzechów, migdałów, wiórków kokosowych.
Bajaderki to ciastka bez pieczenia, szybkie do przygotowania i wybornie smakują do kawy. Ciasteczka kuszą bogactwem smaków.
Składniki 12 szt.:
- 350 g ciasta biszkoptowego lub półkruchego
- 80 g rodzynek koryntek
- 100 g orzechów laskowych lub włoskich grubo zmielonych
- 80 g migdałów bez skórki grubo zmielonych
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 140 ml mleka
- 2 -3 łyżki kakao
- 3 łyżki brązowego cukru
- 100 g masła
- 50 ml rumu opcjonalnie
- po 50 g drobno zmielonych orzechów włoskich i migdałów
Wykonanie:
- Ciasto zmielić w malakserze, dodać orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać.
- W naczyniu roztopić masło z cukrem, kakao i mlekiem, nie gotować.
- Odstawić do wystudzenia, po czym wlać do suchej masy.
- Wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, gdyby było za rzadkie dodać kilka łyżek drobno pokruszonych herbatników, za sypkie dodać mleko.
- Formować małe kulki, następnie obtoczyć w drobno zmielonych migdałach i orzechach.
- Bajaderki przed podaniem można schłodzić.
Smacznego 🙂
8 odpowiedzi na “Bajaderki”
ale tu u Ciebie zmiany! mam na myśli grafikę i szablon. pięknie tu. a bajaderki wyglądają pysznie. pozdrawiam ciepło!
PolubieniePolubienie
Jola wpadłam do Ciebie na bajaderki bo je uwielbiam. Ja zazwyczaj robię z jakiegoś zakalca lub po świętach mrożę resztki i jak mnie najdzie robię z nich bajaderki. Uwielbiam ten smak rumu i te % 🙂
PolubieniePolubienie
Ja średnio lubię, ale moje chłopaki uwielbiają 🙂
PolubieniePolubienie
Jestem zachwycona dawno nie widziane bajaderki mmm…smaki dzieciństwa 😉
PolubieniePolubienie
Przepyszne ciasteczka 🙂
PolubieniePolubienie
Lovely webpage, it loads genuinely quick and appears really awesome.
PolubieniePolubienie
Bajaderki coraz mniej popularne, a szkoda, czesto powracaja w okolicach Swiat Bozego Narodzenia, pycha.
PolubieniePolubienie
In the top ten of my favourite posts, thankyou!
PolubieniePolubienie