Sałatka w Taco, to rodzaj dania kuchni meksykańskiej podana w chrupiących tortillach w kształcie muszelek wypiekanych z mąki kukurydzianej, dostępnych już w sklepach.
W takich miseczkach możecie podać mięsa, ryby, owoce morza czy warzywa, doprawione ostrym sosem Taco lub słodkim sosem chili.
Doskonała przekąska na zimno.
Składniki:
- 6 tortilli taco
- 1 marchewka
- 1 duży pomidor
- 2 awokado
- 60 g startego żółtego sera
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka sosu taco lub sosu słodkiego chili
- sól
Wykonanie:
- Marchewkę umyć, brać ze skórki i pokroić na cienkie paski.
- Cebulę obrać, pokroić na małe kawałki.
- Pomidora można sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, po czym pokroić na małe kawałki.
- Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę i pokroić na małe części.
- Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać starty żółty ser dodać sos i wymieszać, doprawić solą.
- Porcje nakładać do miseczek Taco i można podawać ze smakowym jogurtem.
Smacznego 🙂
5 odpowiedzi na “Sałatka w Taco”
Wyśmienita, chrupiąca sałatkach ze świeżych warzyw w taco mniam 😉
PolubieniePolubienie
Świetna.
PolubieniePolubienie
Świetny i pyszny pomysł 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszna sałatka:)
PolubieniePolubienie
super szybka i smaczna przekaska albo i lunch, w postaci swiezych warzyw w chrupiacej tortilli.
PolubieniePolubienie