Ciasto z morelami i marcepanem


To szybkie i proste ciasto z morelami i marcepanem, rodzaj keksu. Bogaty smak suszonych owoców i elegancja  dekoracji z masy marcepanowej.

Przygotowanie ciasta jest zupełnie łatwe nie powinno nikomu sprawić trudności, jedynie dekoracja wymaga nieco czasu, ale rezultat wart jest starań.

Ciasto z morelami i marcepanem

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g schłodzonego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g suszonych moreli
  • 150 g rodzynek
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 ml mleka
  • 150 g masy marcepanowej
oraz:
  • 480 g masy marcepanowej
  • 1 łyżka dżemu morelowego
  • 1 łyżka gorącej wody
  • groszki cukrowe złote

Ciasto z morelami i marcepanem

Ciasto z morelami i marcepanem

Wykonanie:

  1. Jajka ubić z mlekiem i ekstraktem waniliowym przez 2 minuty.
  2. Mąkę z solą, proszkiem wymieszać, przesiać i rozetrzeć z kawałkami masła, dodać do masy jajecznej.
  3. Morele pokroić na mniejsze kawałki, dodać rodzynki i wymieszać z cukrem.
  4. Dodać i wymieszać do połączenia składników.
  5. Masę marcepanową pokroić na kawałki, wyłożyć na talerzyk tak aby się nie skleiła.
  6. Formę keksową dużą wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Ciasto przełożyć do formy w czterech porcjach, na trzy razy dodać kawałki marcepana i przykryć ciastem.
  8. Wyrównać wierzch.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 1 godzinę lub 1 godzinę i 10 minut.
  10. Odstawić w formie na 10 minut, po czym wyłożyć do całkowitego wystudzenia.
  11. Dżem morelowy wymieszać z 1 łyżką gorącej wody i posmarować zimne ciasto, wierzch, boki i spód.
  12. Pozostałą masę marcepanową rozwałkować na prostokąt, na podsypanym cukrem pudrem blacie na grubość: 3 lub 4 mm.
  13. Obłożyć marcepanem ciasto, nadmiar odciąć, z którego wykrawać foremką listki lub inne motywy.
  14. Udekorować boki i wierzch cukrowymi groszkami.
Smacznego 🙂
Ciasto z morelami i marcepanem

7 myśli w temacie “Ciasto z morelami i marcepanem

  1. Dorota;) 11 listopada 2015 / 11:12

    Jestem oczarowana…takie pyszności nam serwujesz od rana 😉 Wybornie się prezentuje otulone marcepanem 😉

    Polubienie

  2. Majka 15 listopada 2015 / 09:31

    witam ,chyba dostałam jakiegoś zaćmienia umysłu nijak nie mogę zrozumieć 7 punktu ,czyżbym była taka tępa ? Samanto proszę oświeć mnie może to tylko chwilowe zaćmienie ale wiesz ,że mam teraz ciężkie chwile,goraco sciskam

    Polubienie

    • Jolanta Starys 19 listopada 2015 / 18:57

      Witam Maju ! Ważne jest aby marcepana nie mieszać z masą, ponieważ nam się poskleja, dlatego należy wyłożyć po warstwie ciasta i na każdą warstwę pokrojony marcepan oraz wierzch przykryć ciastem. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s