Wiatraczki z ciasta francuskiego z konfiturą malinową, to prosta i szybka przekąska na słodko. Ciasteczka, które można przygotować błyskawicznie, jeśli macie tylko gotowe ciasto francuskie.
Zawsze możecie podać do kawy dla niespodziewanych gości.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego /320 g/
- 1/2 szklanki konfitury malinowej
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka
- 2 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
- Ciasto francuskie pociąć na 12 kwadratów.
- Każdy kwadrat ciasta naciąć po przekątnej z dwóch stron nie przecinając srodka.
- Składać każdy listek do srodka, lekko zlepiając.
- Wiatraczki ułożyć w formie na papierze do pieczenia.
- Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
- Na srodek wiatraczka nałożyć kleks konfitury malinowej, posypać orzechami.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C przez 15-20 minut do zarumienienia.
Smacznego 🙂
6 odpowiedzi na “Wiatraczki z malinami”
Tkie proste, takie szybkie a efekt robi wrazenie;)
PolubieniePolubienie
Urocze te wiatraczki. Chrupiące z nutka malin…wyglądają bardzo efektownie 😉
PolubieniePolubienie
Urocze i smaczne:)
PolubieniePolubienie
Pyszne i śliczne ciasteczka 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo pomysłowa, słodka przekąska 🙂
PolubieniePolubienie
Jakie piękne, pycha 🙂
PolubieniePolubienie