Sola ze szpinakiem


Sola, to biała ryba o delikatnym mięsie oraz kwasach niskotłuszczowych, polecana dla osób będących na diecie.

Solę można piec, smażyć lub gotować na parze, choć raczej to indywidualny sposób jej przygotowania. Ja polecam Solę pieczoną z aromatycznym rozmarynem, pietruszką i szpinakiem połączonym filetami z sardeli.

Sola ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 szt. Soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 cytryna /skórka i sok/
  • 1/2 szklanki pietruszki
  • 70 g mąki pszennej
  • sól, pieprz

Składniki na wykonanie szpinaku:

  • 400 g lisci szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 filety z sardeli
  • 40 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sola ze szpinakiem

Sola ze szpinakiem

Wykonanie:

  1. Sole umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać.
  3. Igiełki rozmarynu i pietruszkę drobno posiekać.
  4. Sok  i skórkę z cytryny wymieszać z czosnkiem i rozmarynem.
  5. Skropić marynatą ryby i odstawić na 30 minut.
  6. Mąkę wymieszać z natką pietruszki, obtoczyć Sole w panierce, doprawić solą i pieprzem.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 20 minut.
  8. Szpinak umyć, krótko blanszować we wrzącej wodzie następnie przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia.
  9. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, podsmażyć czosnek, następnie usunąć.
  10. Dodać osuszone filety z sardeli i szpinak.
  11. Przyprawić solą i pieprzem.
  12. Smażyć do odparowania wody.
  13. Podawać zaraz z upieczoną Solą.

Smacznego 🙂

na podstawie przepisu: kuchnia włoska.

Sola ze szpinakiem

 

 

7 thoughts on “Sola ze szpinakiem

  1. Dorota;) 16 października 2015 / 19:06

    Wyborna. Znakomita ryba na pierzynce ze szpinaku. Wspaniałości 😉

    Polubienie

  2. Magda C. 20 października 2015 / 18:20

    Jakoś ja za solą nie przepadam i szpinak to też nie moja bajka, ale wyglada to smacznie 🙂

    Polubienie

  3. napiecyku2 22 października 2015 / 18:00

    Chodzi za mną taka rybka, zdrowo i smacznie 🙂

    Polubienie

  4. ewelina 6 listopada 2015 / 09:52

    Tradycyjnie „piatkowy obiad”, chociaz zdrowy i pyszny, wiec powinien goscic czesciej niz raz w tygodniu, koniecznie zapisuje przepis i robie sole.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s