Witam po wakacyjnej przerwie i zapraszam na przepyszne ciasta, desery i potrawy. Nowe smaki, niekonwencjonalne i inspirujące przepisy w nowej odsłonie.
Każdy na pewno znajdzie ciekawy przepis na dobre ciasto, urodzinowy tort czy wykwintną przestawkę.
Zapraszam serdecznie !
Tymczasem polecam przepyszne ciasto ze sliwkami, budyniem i z orzechowo-karmelową kruszonką.
Składniki na ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 190 g drobnego cukru
- 3 jaja
- 340 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka w temp. pokojowej
oraz:
- 800 g sliwek
Składniki na krem budyniowy:
- 1 op. proszku budyniowego waniliowego
- 450 ml mleka
Składniki na kruszonkę:
- 120 g orzechów włoskich
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
oraz:
- 2/3 szklanki masy krówkowej lub karmelu solonego
- Budyń ugotować w 450 ml mleka, wg. przepisu na opakowaniu.
- Wierzch ugotowanego budyniu przykryć folią i odstawić do wystudzenia w temp. pokojowej.
- Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodać po jednym jajku i ciągle ucierać.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami wymieszać.
- Dodać w dwóch porcjach do ciasta na przemian z mlekiem.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Podzielić ciasto na dwie porcje.
- Jedną wyłożyć na spód formy o średnicy 24 cm.
- Sliwki przeciąć na połówki, wyjąć pestki.
- Połowę sliwek wyłożyć na ciasto, przykryć połową budyniu.
- Następnie ciasto, sliwki i pozostały budyń.
- Orzechy pokroić na większe kawałki, wymieszać z cukrem i cynamonem.
- Posypać kruszonką orzechową wierzch ciasta.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, ponad 1 godzinę, tak aby srodek ciasta był sztywny.
- Odstawić w formie do wystudzenia.
- Ciasto wyjąć z formy i polać masą krówkową lub solonym karmelem.
Smacznego 🙂
9 odpowiedzi na “Ciasto orzechowo-karmelowe ze sliwkami”
Jakie pyszniutkie, ten karmel jest tutaj świetnym dodatkiem 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam podziwiać ciasta z pod twojej ręki ,cudo.
PolubieniePolubienie
Prawdziwy rarytas, idealna do kawy 🙂
PolubieniePolubienie
ależ musi smakować oj do kawusi poproszę .
PolubieniePolubienie
Wyborne…orzechowa posypka mmmm i te sliwki. Jestem zachwycona 😉
PolubieniePolubienie
Pełnia smaku, rewelacyjne ciacho 🙂
PolubieniePolubienie
Jesiennie i bardzo pysznie, idealne połączenie 🙂
PolubieniePolubienie
karmelowo-sliwkowo i pysznie, szkoda, ze nie zajrzalam tu wczesniej, bo niemialam pomyslu na ciasto ze sliwkami.
PolubieniePolubienie
Prezentuje się doskonale! Pyszności 🙂
PolubieniePolubienie