Torcik Bounty


Miłosnicy batonów Bounty będą zachwyceni, to torcik specjalnie dla Was. Bezglutenowy torcik z bajeczną czekoladą.

Idealne smaki karaibskie i przepyszny deser dla każdego.

Ja żegnam się z Wami do września 🙂

Torcik Bounty

Składniki na ciasto:

  • 50 g ciemnego kakao w proszku
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 160 g drobnego cukru
  • 150 g oleju kokosowego
  • 3 jaja
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 płaska łyżeczka sody spożywczej
  • szczypta soli

Składniki na masę kokosową:

  • 225 g wiórków kokosowych
  • 260 g mleka skondensowanego słodkiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego

Składniki na polewę czekoladową:

  • 125 g ciemnej czekolady pow. 70%
  • 25 g oleju kokosowego

oraz:

  • 4 szt. kulek kokosowych lub Raffaello

Torcik Bounty

Wykonanie:

  1. Kakao wymieszać z wrzącą wodą tak aby powstała gładka masa i odstawić do niewielkiego wystudzenia.
  2. Cukier, jaja i olej zmiksować przez 3 minuty, do rozpuszczenia cukru.
  3. Zmielone migdały wymieszać z solą i sodą.
  4. Dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia składników.
  5. Formę tortową o wymiarach 22-23 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
  6. Przelać ciasto do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C przez 40-45 minut lub do suchego patyczka.
  8. Odstawić w formie do wystudzenia.
  9. Wiórki kokosowe wymieszać z mlekiem i ekstraktem kokosowym.
  10. Wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać wierzch.
  11. Czekoladę połamać na kawałki dodać olej kokosowy i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  12. Odstawić nieco do wystudzenia.
  13. Czekoladą polać wierzch i bo ki ciasta.
  14. Kulki kokosowe przekroić na połowę i udekorować torcik.
  15. Torcik można kroić dopiero po zastygnięciu czekolady.

Smacznego 🙂

na podstawie przepisu: Coles. com. au

Torcik Bounty

10 myśli w temacie “Torcik Bounty

  1. Majka 10 sierpnia 2015 / 11:47

    Samanto no wyglada przepysznie tylko usiąśc i się delektować
    pozdrawiam

    Polubienie

  2. mojamalakuchnia.wordpress.com 10 sierpnia 2015 / 14:20

    ale wspaniały tort zrobiłaś! cudo!

    Polubienie

  3. Łukasz 11 sierpnia 2015 / 23:17

    Torcicho jak się patrzy! 😀

    Polubienie

  4. napiecyku 15 sierpnia 2015 / 17:41

    Nie do wiary, jakie wspaniałe słodkości wychodzą z pod Twojej ręki, uwielbiam bounty 🙂

    Polubienie

  5. Dorota;) 16 sierpnia 2015 / 22:13

    Wyborny…kokosowe kuleczki zatopione w wyśmienitej czekoladzie 😉

    Polubienie

  6. judik 19 sierpnia 2015 / 15:44

    Mmm wygląda przepysznie! Tym bardziej, że uwielbiam batonik bounty 🙂

    Polubienie

  7. Lila 26 sierpnia 2015 / 14:04

    No nie! Już drugi raz dzisiaj trafiam na torcik, a szukałam czegoś na obiad. Chyba jednak się skuszę i coś takiego wyląduje na stole na weekendzie. Dzięki!

    Polubienie

  8. ewelina 24 września 2015 / 10:01

    alez to jest piekny widok…te kokosowe kuleczki zatopione w lekko rozpuszczonej czekoladzie.. mmmm…

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s